«Конфедерація», «бандеризація» та «УПАїна»: у Польщі проаналізували антиукраїнську пропаганду в мережі

«Конфедерація», «бандеризація» та «УПАїна»: у Польщі проаналізували антиукраїнську пропаганду в мережі

23 Лютого 2024
778
23 Лютого 2024
17:55

«Конфедерація», «бандеризація» та «УПАїна»: у Польщі проаналізували антиукраїнську пропаганду в мережі

778
82,4% всіх антиукраїнських дописів з'явились у соцмережі Х. На чільних позиціях є профілі праворадикальної «Конфедерації», її депутата та кілька анонімних акаунтів.
«Конфедерація», «бандеризація» та «УПАїна»: у Польщі проаналізували антиукраїнську пропаганду в мережі
«Конфедерація», «бандеризація» та «УПАїна»: у Польщі проаналізували антиукраїнську пропаганду в мережі

Аналітики польського Інституту моніторингу медіа (ІММ) та Асоціації «Демагог» підготували аналітичний звіт про антиукраїнську пропаганду в польськомовних соцмережах за 2023 рік.

Загалом протягом 2023 року аналітики зафіксували майже 289 тисяч дописів та коментарів у польському сегменті мережі, скерованих проти України та українців.

Охоплення всіх цих дописів становило понад 54 млн потенційних контактів. Це число демонструє, скільки разів користувач соцмережі міг контактувати з конкретним повідомленням, пояснюють дослідники.

Оціночна вартість рекламного еквіваленту проаналізованих матеріалів (Advertising Value Equivalent, тобто сума, яку мали би витратити на поширення цих повідомлень у вигляді реклами), становила 189 млн злотих.

82,4% всіх виявлених антиукраїнських дописів (238 тисяч) були опубліковані в соцмережі Х і лише 11,9% — у Facebook. В інших соціальних медіа, наприклад YouTube чи Instagram, на онлайн-форумах або в коментарях під статтями з'явилося 5,7% всіх антиукраїнських повідомлень.

Проте саме антиукраїнські коментарі під статтями та дописами на форумах склали аж 91% вартості AVE (рекламного еквіваленту), тобто понад 170 млн злотих. «Це лише свідчить про те, наскільки серйозною проблемою є ефективна протидія мові ворожнечі в коментарях, які з’являються, серед іншого, на популярних сайтах», — пишуть дослідники.

Аналітики визначили 10 найпопулярніших акаунтів у Facebook та X (колишній Twitter), які тиражують антиукраїнську пропаганду.

Серед них на чільних позиціях є облікові записи праворадикальних політичних партій «Конфедерація Корони Польської» та «Національного Руху», які формують зараз спільну фракцію в польському парламенті і відомі антиукраїнськими гаслами, а також їхнього депутата Ґжеґожа Брауна.

Зокрема, Браун в Х не обмежився лише антиукраїнськими гаслами, а й оприлюднив неправдиву інформацію, скеровану проти українців.

Крім того, поширюють антиукраїнські дописи різні неідентифіковані акаунти, як-от користувач TadKapla, який використовує у профілі фотографію поета Рафала Воячека. Він стверджував, що «українізація та бандеризація Польщі триває» і «ми матимемо війну з бандерівською УПАїною». Або профіль під іменем Мартін Деміров, який представився як словак, що «цікавиться Польщею». Деякі з цих профілів відкрито декларують праворадикальні погляди.

Фахівці на основі експертних знань та аналізу дискурсу визначили 18 ключових слів, які найчастіше вживають польські суб’єкти в антиукраїнській пропаганді в Польщі для знецінювання України та українців за національною ознакою. Серед них, зокрема, є низка слів, пов’язаних з Бандерою та УПА: бандерівці, бандерівський, бандеризація, УПАїна, УПАдлинці тощо, а також окреслення укри, хохли і заклики на кшталт «Стоп українізації Польщі» чи «Стоп бандеризації Польщі».

Серед найпоширеніших антиукраїнських наративів у польському дискурсі дослідники виокремили нарацію про українців у Польщі, які нібито живуть за рахунок польського платника податків, про українських водіїв, що «несуть смерть на польських дорогах», з маніпулюванням поліцейською інформацією, про наплив дезертирів з України, про трактування поляків у Польщі як громадян другого сорту через наплив українців, а також різні «божевільні теорії змови» про агресію України проти Польщі.

Аналітики не виявили посилення антиукраїнської пропаганди під час виборчої кампанії в Польщі — щомісячна кількість антиукраїнських постів у період з травня по грудень залишалась приблизно на тому ж рівні. Утім, невелике зростання можна помітити під час акції протесту польських аграріїв та перевізників на кордоні з Україною.

Інститут моніторингу медіа (IMM) — польська компанія, що пропонує інструменти та послуги у сфері моніторингу медіа, інтернету та соцмереж. Асоціація «Демагог» — найстарша некомерційна організація в Польщі, яка займається перевіркою фактів, боротьбою з дезінформацією, контролює правдивість висловлювань політиків та розвиває медіаграмотність суспільства з 2014 року.

Читайте також:

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
778
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду