Студентки кажуть «так» ранковим телевізійним шоу під час війни

Студентки кажуть «так» ранковим телевізійним шоу під час війни

15 Травня 2022
2471
15 Травня 2022
16:53

Студентки кажуть «так» ранковим телевізійним шоу під час війни

Олег Джолос
викладач Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, кандидат наук із соціальних комунікацій
2471
На жаль, війна затягується, але наше життя триває, й телебачення має допомагати жити.
Студентки кажуть «так» ранковим телевізійним шоу під час війни
Студентки кажуть «так» ранковим телевізійним шоу під час війни

Телебачення  у сучасному світі — надзвичайно конкурентне середовищі, тому має зважати на різносторонні інтереси глядацької аудиторії. Пошук нових форм втілення телевізійного контенту говорить, що найбільший рейтинг отримують інформаційно-розважальні програми, екранні шоу, які глядач переглядає із великим задоволенням. Ранкові інформаційні програми є своєрідним міні-шоу, присвяченим в основному неполітичним новинам, які подаються у невимушеній розмовній формі, із використанням ілюстративних, почасти ігрових, сюжетів, а також інтерв´ю з цікавими людьми. Але в часи воєнного стану українське телерадіомовлення фактично відійшло від розважального контенту, зробивши акцент на інформаційному мовленні.

Під час війни трансформуються всі сфери життя і освіта не є виключенням. Враховуючи, що журналістська освіта дуже прив’язана безпосередньо до медіаіндустрії, — принаймні, я вважаю, що так має бути, — кардинальні зміни в телерадіомовленні не могли не торкнутись підготовки майбутніх фахівців. Як телевізійник, викладаючи на кафедрі телебачення і радіомовлення, завжди звертаю увагу студентів на необхідність моніторингу контенту.

Наприкінці лютого цього року за кілька днів до початку війни мої студентки  отримали завдання проаналізувати ранкові інформаційно-розважальні програми на провідних національних телеканалах та викласти свої враження від того, що побачили. Але втрутилась війна і ці програми просто зникли з ефіру, тому завдання лишилось невиконаним, а навчальний процес призупинили.

Після поновлення навчання з 4 квітня студентки звернулись до мене з питанням, як їм бути з цим завданням. На той час поновили трансляцію ранкового шоу «Сніданок з 1+1», і ми вирішили, що студентки мають аналізувати саме цю програму. До речі, той факт що програма виходить не тільки в ефірі (на каналах «2+2» та ТЕТ) а й у ютубі, сприяв виконанню завдання, бо студентки зараз не тільки в Україні, а й за кордоном.

Перевіряючи завдання, я звернув увагу що більшість студенток із власної ініціативи  висловила свої думки щодо доцільності цієї програми і в цілому розважального контенту на українському телебаченні під час війни:

Софія Вергулесова: «На мою думку, такі шоу абсолютно точно потрібні під час війни. По-перше, вони створюють певний зв’язок з мирним часом та почуття “нормального життя”. По-друге, певний інформаційно-розважальний контент на телебаченні необхідний для розвантаження мізків - якщо постійно дивитись лише новини, можна з’їхати з глузду. По-третє, правильний підбір ведучих, тем та подачі допомагає знизити рівень тривоги в населення, вселяє надію».

Анастасія Большакова: «Контент залишається інформаційно розважальним, але з вкрапленнями патріотичного контенту. Ведучі демонструють хроніку за ніч, щоб глядачі залишалися в курсі найважливіших подій. Показують звернення президента. Окрім репортажів з міст, звільнених від окупації територій, також є інтерв’ю з лікарями і психотерапевтами, які розповідають про домедичну допомогу та дають поради стосовно підтримки ментального здоров’я. Також додаються вставки з мотиваційними роликами, щоб підтримати настрій населення. Транслюють, звичайно, і в міру розважальний контент: картинки-меми, смішні музичні ролики та відео від глядачів.   Загалом, переглядати Сніданок 1+1 було приємно та цікаво, програма не дає зануритись з головою у паніку та підтримує патріотичний настрій. Думаю, зараз такі шоу обов’язково мають бути у полі зору українців, щоб позбавитись від надмірного стресу в умовах війни».

Оксана Заблоцька: «Випуск «Сніданку 1+1» побудований збалансовано, тож дивитися його цікаво. Немає перегину в політичні теми, але й не замовчуються актуальні реалії. До того ж, серед великого розмаїття рубрик кожен глядач може віднайти щось до душі. Шоу транслює правильні цінності:патріотизм, віра в перемогу, оптимізм, національна єдність тощо. Ведучі –справжні професіонали (не так легко щодня виходити в прямий ефір на три години, до того ж у воєнний час)».

Анна Нещерет: «Думаю, для багатьох наших громадян “Сніданок з 1+1” зараз цілком може слугувати, так би мовити, панацеєю від телебачення, яка допомагає вчитись віднаходити гармонію та вдало балансувати, адже інтенсивний інформаційний потік суспільного марафону значно виснажує та впливає на моральне самопочуття людини».

Євгенія Пак: «Сьогодні повсякденна рутина кожного українця включає не лише постійний моніторинг новин. Це також і обговорення тих повідомлень, які щосекунди з’являються у наших смартфонах. Ми переказуємо новини один одному, чекаємо на реакцію співрозмовника, підтримку, співчуття, тощо. Саме такий невимушений розмовний формат ранкових програм як найкраще задовольняє цю людську потребу. Адже поведінка ведучих ранкових програм більш розкута та емоційна, тож глядач відчуває більше емпатії. Доказом цього також слугують коментарі в Instagram під фото з ведучими, де глядачі дякують за їх роботу, українці доволі радісно сприйняли повернення програми у ефір у такий непростий час».

 Аліна Пастух: «Можна зробити висновок, що контент «Сніданку» є дуже влучним та збалансованим, а отже є необхідним для сьогодення. Можливість дізнатися найважливіші новини за ніч, корисні поради та просто послухати реальні історії гостей. Моя відповідь на повернення ранкових шоу — тільки Так»! 

Я ж разом зі своїми студентками хочу сказати «так!» ранковим шоу на телебаченні навіть у час війни. На жаль, війна затягується, але наше життя триває, й телебачення має допомагати жити.

Олег Джолос, доцент кафедри телебачення і радіомовлення ННІ журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, генеральний директор Донецької ОДТРК 2010-2014 рр.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2471
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду