Спортивний контент на українському телебаченні

Спортивний контент на українському телебаченні

12 Квітня 2024
2512
12 Квітня 2024
17:00

Спортивний контент на українському телебаченні

Олег Джолос
викладач Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, кандидат наук із соціальних комунікацій
2512
Після зникнення «Футболів» з’явилося «УПЛ ТБ» й набирає обертів «Суспільне Спорт».
Спортивний контент на українському телебаченні
Спортивний контент на українському телебаченні

Я є футбольним вболівальником і тому регулярно провожу час біля екрана, спостерігаючи за матчами європейських футбольних кубків і внутрішньої футбольної першості. Зізнаюся, коли два роки тому припинили роботу футбольні телеканали медіагрупи «Україна», то були побоювання, що з футбольними телетрансляціями будуть питання…

В одному зі своїх торішніх дописів на «Детекторі медіа» я писав про проблеми, пов’язані з переглядом на українському телебаченні футбольних матчів як національної збірної, так і внутрішнього чемпіонату. Трансляції треба було добре пошукати й на лінійних телеканалах, і на OTT-платформах, і в ютубі.

Але заради справедливості змушений визнати, що з футбольними трансляціями та взагалі з показом спортивних змагань ситуація на українському телебаченні значно покращилася.

На відміну від минулого року, цієї весни я зміг переглядати прямі трансляції матчів національної футбольної збірної на місцевих телеканалах Суспільного не тільки у цифровому ефірі T2, а й у кабелі. Торік із цим були певні проблеми. Тепер, наскільки можна здогадуватися, Megogo та Суспільне знайшли спільну мову. І я хочу подякувати — думаю, як і тисячі українських вболівальників, — за можливість наживо бачити переможні поєдинки на шляху нашої збірної до фіналу чемпіонату Європи.

Як на мене, ще більше позитивних зрушень відбулося в питанні показу матчів національного чемпіонату. Коли наприкінці лютого стартував черговий футбольний сезон, я приготувався знову «серфити» інтернет у пошуку трансляції. Але з офіційного сайту Української Прем’єр-ліги дізнався, що напередодні старту сезону 2023/2024 дирекція УПЛ оголосила про створення нового власного каналу «УПЛ ТБ». У повідомленні йшлося, що «дистрибуцією каналу займатиметься 1+1 media distribution. Побачити телеканал можна буде в межах базових підписок як на ОТТ-платформах, так і кабельному ТБ і DTH-платформі Viasat». 23 лютого обіцяли вже трансляцію першого матчу.

Скажу чесно, не очікував, що він швидко з’явиться в мого невеличкого районного кабельного оператора, тому перший матч і навіть кілька дивився в інтернеті. Гортаючи стрічку плейлиста, випадково на екрані телевізора побачив канал UPL TV, навіть два — другий був у НD-якості. Що можу сказати? З того дня я постійний глядач цього телеканалу.

При цьому я дивлюся не тільки футбол, але і студійні обговорення: перед матчем, у перерві гри та підсумкову студію. Зазначу професійну роботу відомих спортивних журналістів: Віталія Волочая, Владислава Шалоти, Романа Бебеха, Михайла Співаковського й Андрія Столярчука. Як завжди, цікаві прямі ввімкнення з поєдинків досвідченої Елли Іванюкович. Серед експертів приємно бачити колишніх гравців і тренерів-початківців, того ж Василя Кобіна…

Важливо, що самі трансляції мають постійні часові слоти. Матчі в суботу та неділю починаються о 13:00, 15:30 і 18:00 за київським часом. Ігри в будні дні можуть бути у зазначені години, а також о 19:00.

Свої корективи в показ вносить війна. Якщо матч зупиняється через повітряну тривогу та його поновлення збігається за часом із другим поєдинком, то, на жаль, продовження матчу я як абонент кабельного ТБ не можу подивитися, бо вже транслюється наступний за розкладом матч. Натомість на ОТТ-платформах прямий ефір перерваної зустрічі після відбою тривоги поновлюється.

Можливо, занадто глибоко я зупинився на цих деталях, але вони важливі для прихильників футбольних трансляцій. Бо погодьтеся, нецікаво дивитися футбол, якщо його результат уже відомий.

Набирає обертів і телеканал «Суспільне Спорт». Думаю, він зможе підвищити свій рейтинг за умови трансляції цьогорічної Олімпіади та, звісно, європейської футбольної першості. Так що готуємося вболівати за наших і… не без допомоги наших телевізійників.

Олег Джолос, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка, кандидат наук із соціальних комунікацій

Фото: Матч Україна — Ісландія, Вроцлав, 26 березня 2024 року (Getty Images)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2512
Читайте також
03.02.2024 14:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
1 982
29.01.2024 09:04
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
766
12.08.2023 12:00
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
1 449
01.11.2022 11:00
Семен Случевський
для «Детектора медіа»
2 237
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду