Вбивство Шеремета: суд проведе виїзне засідання на місці зберігання доказів

Вбивство Шеремета: суд проведе виїзне засідання на місці зберігання доказів

2 Вересня 2021
2101
2 Вересня 2021
16:05

Вбивство Шеремета: суд проведе виїзне засідання на місці зберігання доказів

2101
Суд знаходиться на етапі дослідження речових доказів прокуратури, деякі з них є габаритними, зокрема, це кузов автомобіля журналіста.
Вбивство Шеремета: суд проведе виїзне засідання на місці зберігання доказів
Вбивство Шеремета: суд проведе виїзне засідання на місці зберігання доказів

Шевченківський районний суд міста Києва продовжить розгляд справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета у вівторок, 21 вересня, на виїзному засіданні.

За словами головуючої судді Оксани Голуб, необхідність проведення виїзного судового засідання пов’язана з тим, що суд знаходиться на етапі дослідження речових доказів прокуратури, а деякі з них є габаритними, зокрема, це кузов автомобіля.

«Судовий розгляд відкладено на 21 вересня. Будемо організовувати у цей день виїзне судове засідання. Збираємося тут, у суді, об 11:00 і будемо організовувати прибуття до місця знаходження речових доказів», цитує Голуб «Укрінформ».

Під час засідання у четвер, 2 вересня, сторони процесу дослідили низку речових доказів, вилучених під час проведення обшуку в обвинувачених у справі Андрія Антоненка та Юлії Кузьменко.

Окремо суд дослідив дві книги з назвами «Войсковая разведка» та «Розвідувально-пошукові дії», які були вилучені під час обшуку за місцем проходження військової служби ще однієї обвинуваченої у справі – Яни Дугарь.

Журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. 12 грудня 2019 року Нацполіція затримала і за згодою ГПУ оголосила підозру трьом фігурантам справи щодо вбивства Шеремета: лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта та ветерана АТО Андрія Антоненка, військову медсестру Яну Дугарь.   

За результатами проведених експертиз відеозапис із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко, разом з нею був Андрій Антоненко, а Яна Дугарь фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета. 

Усі фігуранти справи заперечують свою причетність до злочину та вважають переслідування політичним. Громадськість також різко розкритикувала припущення слідства.

11 серпня 2020 року Юлію Кузьменко відпустили під цілодобовий домашній арешт з носінням браслету. 

4 серпня 2021 року Шевченківський районний суд Києва змінив запобіжний захід Кузьменко на нічний домашній арешт (з 23:00 до 06:00). Також суд постановив зняти з Кузьменко електронний браслет. 

Під цілодобовим домашнім арештом Кузьменко перебувала з серпня 2020 року. До цього вона знаходилась у СІЗО майже вісім місяців.

30 квітня 2021 року Шевченківський районний суд міста Києва змінив запобіжний захід для Андрія Антоненка із тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.  22 червня суд продовжив домашній арешт Антоненку ще на два місяці.

Яна Дугарь, згідно з рішенням суду від 26 травня 2020 року, звільнена під заставу.

15 липня 2021 року Арсена Авакова відправили у відставку з посади голови МВС, новий міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що буде оцінювати якість слідства у справі вбивства журналіста Павла Шеремета після рішення суду.

МВС України у межах розслідування спрямувало міжнародні доручення до Білорусі, Литви, США та Росії, з метою перевірити версію про «білоруський слід» у вбивстві Шеремета.

Зокрема, 4 січня 2021 року «Білоруський народний трибунал», видання EUobserver та «Українська правда» опублікували записи розмови від 11 квітня 2012 року, голоси на яких нагадують голос тодішнього голови КДБ Білорусі Вадима Зайцева та голоси працівників контртерористичного підрозділу КДБ «Альфа», з якими проводили інструктаж. Вони обговорювали можливість підірвати вибухівкою журналіста Павла Шеремета.

Записи передав бельгійському виданню EUobserver Ігор Макар, колишній заступник командира спецпідрозділу «Алмаз» МВС Білорусі, нині представник громадянської ініціативи «Білоруський народний трибунал».Також Макар передав Україні запис розмови силовиків Білорусі та погодився свідчити в справі про вбивство журналіста Офісу генерального прокурора України

Фото: Радіо Свобода 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2101
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду