Справа Шеремета: під час війни суд зупинився, всі обвинувачені на свободі

Справа Шеремета: під час війни суд зупинився, всі обвинувачені на свободі

21 Липня 2022
4989
21 Липня 2022
12:57

Справа Шеремета: під час війни суд зупинився, всі обвинувачені на свободі

4989
Офіс генпрокурора: На цей час щодо обвинувачених Антоненка, Кузьменко та Дугарь запобіжні заходи відсутні.
Справа Шеремета: під час війни суд зупинився, всі обвинувачені на свободі
Справа Шеремета: під час війни суд зупинився, всі обвинувачені на свободі

Суд у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета не проводить засідання з 21 лютого, запобіжні заходи щодо обвинувачених відсутні.

Про це йдеться у відповіді Офісу генерального прокурора на запит «Української правди».

«Після 21.01.2022 судові засідання…не проводились, у тому числі, за клопотаннями самих обвинувачених про відкладення судового розгляду. На цей час у обвинувачених Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь запобіжні заходи відсутні», – сказано у відповіді.

Офіс генпрокурора повідомив, що обвинувачені не звертались до нього з проханням зняти з них санкції.

Також «УП» попросила повідомити, чи не знищували у справі про вбивство Шеремета будь-які матеріали, адже під час воєнного стану посадовці можуть знищувати документи, що становлять таємницю. Прокуратура відповіла, що таких дій вона не вчиняла.

Як повідомляє Суспільне, всі обвинувачувані у справі з початку повномасштабного вторгнення РФ так чи інакше стали на захист України. Судячи з їхніх сторінок у соцмережах, Юлія Кузьменко займається медичною справою та волонтерством, Андрій Антоненко та Яна Дугарь служать у війську.

24 грудня 2021 року суд продовжив Андрію Антоненку та Юлії Кузьменко нічний домашній арешт (з 23:00 до 6:00) на два місяці, до 24 лютого 2022 року. Яні Дугарь було продовжено термін дії зобов'язань. Також суд дозволив зняти з Антоненка електронний браслет.

24 січня суд відхилив клопотання захисту Андрія Антоненка і Юлії Кузьменко щодо зміни запобіжного заходу.

Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. 12 грудня 2019 року Нацполіція затримала і за згодою ГПУ оголосила підозру трьом фігурантам справи про вбивство Шеремета: лікарці й волонтерці Юлії Кузьменко, музиканту та ветерану АТО Андрію Антоненку, військовій медсестрі Яні Дугарь.  

За результатами проведених експертиз відеозаписів із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко, разом з нею був Андрій Антоненко, а Яна Дугарь фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета. 

Усі фігуранти заперечують свою причетність до злочину та вважають переслідування політичним. Громадськість також розкритикувала припущення слідства.

Яна Дугарь, згідно з рішенням суду від 26 травня 2020 року, звільнена під заставу з особистим зобов'язанням носити електронний браслет і перебувати в районі, в якому розміщена її військова частина.

4 серпня 2021 року суд змінив запобіжний захід Юлії Кузьменко на нічний домашній арешт та дозволив зняти електронний браслет.

30 квітня 2021 року Шевченківський районний суд міста Києва змінив запобіжний захід для Андрія Антоненка із тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт. 27 вересня суд змінив запобіжний захід для нього із цілодобового на нічний домашній арешт. 

Архівне фото: Watchers/Free Riff/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4989
Читайте також
20.07.2023 19:14
Олена Холоденко
для «Детектора медіа»
2 242
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду