detector.media
Олена Ярема
«Детектор медіа»
24.01.2024 21:21
Суд зупинив розгляд справи щодо вбивства Павла Шеремета
Суд зупинив розгляд справи щодо вбивства Павла Шеремета
Розгляд справи зупинено через те, що два її фігуранти — Андрій Антоненко та Яна Дугарь — нині виконують бойові завдання на фронті.

Шевченківський райсуд Києва зупинив розгляд справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета, фігурантами якої є Андрій Антоненко, Юлія Кузьменко і Яна Дугарь, у зв'язку з проходженням Антоненком і Дугарь військової служби.

По це повідомляє Укрінформ, який отримав коментар адвоката Антоненка Дмитра Кругового.

«Яна і Андрій — вони військовослужбовці. Зокрема, Яна була призвана за мобілізацією у 2022 році. Яна і Андрій проходять військову службу, вони задіяні до виконання завдань безпосередньо в районі ведення бойових дій, і у зв'язку з тим, що вони не завжди мають можливість прибувати на судові засідання, саме тому було заявлено клопотання (захистом. — Ред.) про зупинення судового провадження. І сьогодні судом було задоволено це клопотання одного із захисників, Дениса Ломанова, про зупинення (розгляду цієї справи. — Ред.)», — зазначив Круговий у коментарі. 

Юрист також розповів, що у 2022 році тривалий час той склад суду, який раніше розглядав цю справу, не зміг продовжувати здійснювати правосуддя.

«Хтось із присяжних поїхав за кордон. Один з присяжних був мобілізований. І у зв'язку з тим, що склад суду змінили, то у нас справа почала слухатися з самого початку. І вже 2024 рік, і ми так і не дійшли до стадії (розгляду справи. — Ред.), взагалі не почали навіть», — заявив адвокат.

Нагадаємо, у вересні 2023 року у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета відбулася зміна складу суду

У червні 2023-го стало відомо, що суд у справі вбивства журналіста Павла Шеремета, який триває вже майже три роки, розпочнуть спочатку через зміну присяжних

Журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Його смерть столична прокуратура кваліфікувала за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

12 грудня 2019 року Нацполіція затримала і за згодою ГПУ оголосила підозру трьом фігурантам справи щодо вбивства Шеремета: лікарці й волонтерці Юлії Кузьменко, музиканту й ветерану АТО Андрію Антоненку, військовій медсестрі Яні Дугарь. Згодом їм висунули обвинувачення. Судові засідання в цій справі не проводять з 21 лютого 2022-го, запобіжних заходів щодо обвинувачених немає.

Колишній агент ФСБ Росії Олександр Лисенков, який залишив територію РФ і попросив політичний притулок у Європі, заявив, що вбивство журналіста Павла Шеремета організували російські спецслужби.

У вересні минулого року прокурор у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета Михайло Тішин заявив, що наразі не розглядає можливості відмови від обвинувачення, висунутого Андрію Антоненку, Яні Дугарь та Юлії Кузьменко.

Фото: Павло Шеремет / «Українська правда»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY