12 серпня – суд у справі Шеремета. Він має бути відкритим для ЗМІ – адвокат

12 серпня – суд у справі Шеремета. Він має бути відкритим для ЗМІ – адвокат

11 Серпня 2022
2083
11 Серпня 2022
19:06

12 серпня – суд у справі Шеремета. Він має бути відкритим для ЗМІ – адвокат

2083
Денис Ломанов розповів про перспективи судового процесу щодо обвинувачених, а також про їхній статус.
12 серпня – суд у справі Шеремета. Він має бути відкритим для ЗМІ – адвокат
12 серпня – суд у справі Шеремета. Він має бути відкритим для ЗМІ – адвокат

У п’ятницю має відбутися технічне засідання суду у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета. Як припустив адвокат однієї з підозрюваних Денис Ломанов, це засідання буде відкритим для преси. Про це він сказав в ефірі 5 каналу під час марафону «Незламна країна», частину якого присвятили обговоренню справи Шеремета.

Під час судового засідання можна буде дізнатися, які наступні дії планує сторона обвинувачення, сказав представник захисту Яни Дугарь. 

За інформацією Ломанова, засідання має відбутися 12 серпня о 14:00 у Шевченківському районному суді Києва.

Розповідаючи про перспективи судового процесу щодо обвинувачених, адвокат висловив жаль, що справжніх вбивць Павла Шеремета не шукають. За його прогнозом, завершення справи може мати два варіанти: «Це або випробувальний вирок, оскільки неодноразово згадувалося, що справа шита білими нитками, або прокуратура має відмовитися від обвинувачень. З боку захисту ми довели повністю, що ці люди непричетні до вбивства взагалі».

Також адвокат розповів, які запобіжні заходи вжили щодо Яни Дугарь, Юлії Кузьменко та Андрія Антоненка. «Станом на цей момент Юлія Дугарь перебуває під заставою, але без процесуальних обов’язків, – сказав Ломанов. – Під час повномасштабного вторгнення сплив термін їх продовження, судові засідання не проводилися». Аналогічний статус, але без застави  у Андрія Антоненка та Юлії Кузьменко. Іншими словами, жодних запобіжних заходів щодо них не вжили. «До речі, Яна Дугарь 24 лютого перебувала у Львові. На той момент вона уже не була військовозобов'язаною, мала всі можливості поїхати з країни. Але 25 лютого вона сама пішла до військомату, стала на облік і мобілізувалася до лав захисників України»,  розповів адвокат.

Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року в центрі Києва в результаті вибуху автомобіля, в якому він перебував. 12 грудня 2019 року Нацполіція затримала і за згодою ГПУ оголосила підозру трьом фігурантам справи про вбивство Шеремета: лікарці й волонтерці Юлії Кузьменко, музиканту та ветерану АТО Андрію Антоненку, військовій медсестрі Яні Дугарь.  

За результатами проведених експертиз відеозаписів із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко, разом з нею був Андрій Антоненко, а Яна Дугарь фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон, перебуваючи неподалік місця злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета. 

Усі фігуранти заперечують свою причетність до цього злочину та вважають переслідування політичним. Громадськість також розкритикувала припущення слідства.

Яна Дугарь, згідно з рішенням суду від 26 травня 2020 року, звільнена під заставу з особистим зобов'язанням носити електронний браслет і перебувати в районі, в якому розміщена її військова частина.

4 серпня 2021 року суд змінив запобіжний захід Юлії Кузьменко на нічний домашній арешт та дозволив зняти електронний браслет.

30 квітня 2021 року Шевченківський районний суд міста Києва змінив запобіжний захід для Андрія Антоненка із тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт. 27 вересня суд змінив запобіжний захід для нього із цілодобового на нічний домашній арешт. 

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2083
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду