Справа щодо вбивства Шеремета може затягнутись на десятки років – Дугарь

Справа щодо вбивства Шеремета може затягнутись на десятки років – Дугарь

22 Грудня 2021
2007
22 Грудня 2021
21:21

Справа щодо вбивства Шеремета може затягнутись на десятки років – Дугарь

2007
На її думку, судовий процес у справі вбивства Шеремета почали затягувати після того, як сторона захисту почала подавати документи.
Справа щодо вбивства Шеремета може затягнутись на десятки років – Дугарь
Справа щодо вбивства Шеремета може затягнутись на десятки років – Дугарь

«Справа Шеремета» зараз перебуває на стадії, коли до матеріалів додають письмові документи сторони захисту. Про це одна з фігуранток справи Яна Дугарь розповіла у коментарі «Радіо Свобода» та в інтерв’ю «Еспресо.Захід».

Журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. 12 грудня 2019 року Нацполіція затримала і за згодою ГПУ оголосила підозру трьом фігурантам справи про вбивство Шеремета: лікарці й волонтерці Юлії Кузьменко, музиканту та ветерану АТО Андрію Антоненку, військовій медсестрі Яні Дугарь.

Дугарь розповіла, що затягувати справу проти них почали після того, як сторона захисту розпочала подавати документи. Цього місяця, наприклад, мало бути куди більше засідань, які не перенесли, а просто скасовували, оскільки «суддя кудись поїхала».

«На стадії долучення доказів прокурора – це письмові докази, аудіо, відео, речові, було й виїзне засідання, – суди проводились регулярно. Як тільки закінчив прокурор і почалася стадія долучення доказів стороною захисту, суди не просто почали переносити, а відміняти з різних причин», – розповіла вона.

Також Дугарь сказала, що «вони чекають терміну, щоб сплив час, і ми, зрештою, не подали клопотання на притягнення до відповідальності тих осіб, які були на пресконференції, тобто колишнього генпрокурора Рябошапку, колишнього міністра МВС Авакова, Коваля з Нацполіції та президента Зеленського».

Справу можна закінчити як за пів року, так і розтягнути на роки. 

«Цю справу можна завершити, якщо прокурор наважиться і забере обвинувачення, відмовиться, суд працюватиме в цьому ж режимі і прокурор відмовиться від більшості свідків. Заявлено 263 свідки, це особи, яких ми не знаємо, а вони нас. Якщо вони обмежаться 20 свідками, які ключові і перетинаються зі стороною захисту, тоді справа може затягнути до пів року. Або ж розтягуватимуть до кінця каденції присяжних, і справа просто затягнеться на десятки років», ‒ припустила Дугарь.

За результатами проведених експертиз відеозаписів із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко, разом з нею був Андрій Антоненко, а Яна Дугарь фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета. 

Усі фігуранти заперечують свою причетність до злочину та вважають переслідування політичним. Громадськість також розкритикувала припущення слідства.

Яна Дугарь, згідно з рішенням суду від 26 травня 2020 року, звільнена під заставу з особистим зобов'язанням носити електронний браслет і перебувати в районі, в якому розміщена її військова частина.

4 серпня 2021 року суд змінив запобіжний захід Юлії Кузьменко на нічний домашній арешт та дозволив зняти електронний браслет.

30 квітня 2021 року Шевченківський районний суд міста Києва змінив запобіжний захід для Андрія Антоненка із тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт. 27 вересня суд змінив запобіжний захід для нього із цілодобового на нічний домашній арешт. 

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2007
Читайте також
20.07.2023 19:14
Олена Холоденко
для «Детектора медіа»
2 247
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду