Севгіль Мусаєва: Люди з медійної команди Генштабу самі повідомили «УП», що Іл-76 збили ЗСУ

Севгіль Мусаєва: Люди з медійної команди Генштабу самі повідомили «УП», що Іл-76 збили ЗСУ

24 Січня 2024
6067

Севгіль Мусаєва: Люди з медійної команди Генштабу самі повідомили «УП», що Іл-76 збили ЗСУ

6067
Головна редакторка «Української правди» розповіла, чому змінили заголовок та інформацію в новині про падіння літака
Севгіль Мусаєва: Люди з медійної команди Генштабу самі повідомили «УП», що Іл-76 збили ЗСУ
Севгіль Мусаєва: Люди з медійної команди Генштабу самі повідомили «УП», що Іл-76 збили ЗСУ

Головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва в коментарі «Детектору медіа» розповіла, чому перша новина видання про падіння літака Іл-76 в Бєлгородській області була змінена, в тому числі її заголовок:

«Після публікацій про падіння Іл-76 з “УП” звʼязалися люди з медійної команди Генштабу, запевнивши, що це робота ЗСУ. “Цей літак віз смерті жителям Харківщини — ракети до С-300”, — зазначили джерела. Наші співрозмовники наголосили, що цю інформацію вони передають з посиланням на джерела з погодження керівництва Генштабу», — розповіла Севгіль Мусаєва.

Після появи інформації про те, що в літаку перебували українські військовополонені, журналісти сконтактували зі співрозмовниками в ГУР, і вони не змогли підтвердити інформацію про те, що літак був збитий українськими силами, а також повідомили, що обмін полоненими справді планувався на 24 січня 2024 року. Тому редакція вирішила відредагувати заголовок новини, розповіла Мусаєва. «Зараз заява Генштабу фактично підтверджує те, що ми написали на початку», — додала головна редакторка «УП».

Раніше на сайті «УП» з’явилася новина про збиття російського літака Іл-76 в Бєлгородській області. «Це — робота ЗСУ», — повідомлялося в новині з посиланням на джерела видання в Генштабі. Згодом видання змінило заголовок новини та додало оновлення, що новина виправлена. «Раніше в матеріалі із посиланням на джерела в ЗСУ вказувалося, що вони причетні до падіння літака. Водночас інше джерело “УП” не підтвердило цю інформацію», — вказано зараз у новині.

Також повідомлення про причетність ЗСУ до збиття літака було виправлено на сайті «РБК-Україна».

Наразі офіційно не повідомлено, чи перебували в літаку українські військовополонені, яких мали обміняти, чи ні. Медіа, які повідомили про це, посилаються  на російські джерела. Низка представників українських державних органів, а також радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк пообіцяли з’ясувати обставини падіння літака та надати інформацію пізніше.

На офіційній фейсбук-сторінці Генштабу ЗСУ о 16:26 24 січня з’явилося повідомлення, в якому йшлося про російські військово-транспортні літаки, але не сказано про збиття одного з них:

«Задля зменшення саме ракетної загрози, Збройні Сили України не тільки контролюють повітряний простір, а й детально відстежують точки запусків ракет та логістику їх постачання, особливо з застосуванням засобів військово-транспортної авіації. Зафіксована інтенсивність обстрілів прямо повʼязана із зростанням кількості військово-транспортних літаків, що протягом останнього часу направлялися до аеродрому Бєлгорода. З урахуванням цього, Збройні Сили України будуть і надалі вживати заходів зі знищення засобів доставки, контролю за повітряним простором для знищення терористичної загрози, в тому числі на Бєлгородсько-Харківському напрямку». 

Міністерство оборони України повідомило, що з'ясовує інформацію про падіння літака.  

Фото: фейсбук-сторінка Севгіль Мусаєвої

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6067
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду