Transparency International Ukraine: Українці демонструють повну нетерпимість до корупції

Transparency International Ukraine: Українці демонструють повну нетерпимість до корупції

8 Грудня 2023
860
8 Грудня 2023
17:42

Transparency International Ukraine: Українці демонструють повну нетерпимість до корупції

860
Як і раніше, корупція у питаннях майбутнього відновлення країни турбує населення навіть більше, ніж повторення воєнних дій.
Transparency International Ukraine: Українці демонструють повну нетерпимість до корупції
Transparency International Ukraine: Українці демонструють повну нетерпимість до корупції

Корупція та війна лишаються для українців основними проблемами країни. Причому корупція у питаннях майбутнього відновлення турбує населення навіть більше, ніж повторення воєнних дій. 

Такі дані презентувала Transparency International Ukraine у другій хвилі соціологічного дослідження, яке на замовлення організації провела дослідницька агенція Info Sapiens за підтримки Проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні “ВзаємоДія”». Опитування про потреби та очікування від майбутньої відбудови України проводилося серед населення та мерів.

Загалом 2024 рік українці зустрічатимуть з більш прагматичними та тверезими поглядами, але при цьому з великим прагненням долучатися до суспільних процесів, зробили експерти висновки з результатів вивчення суспільної думки. 

Як і навесні, українці вважають корупцію найбільшим ризиком у відновленні, причому одразу за двома параметрами: повернення корупційних схем (79%) та відсутність контролю і, як наслідок, розкрадання коштів (75%). 65% опитаних зізнались у тому, що їх непокоїть великий масштаб руйнувань, 63% з них бентежить загроза повторення бойових дій. Ці показники істотно виросли за пів року.

Основними проблемами країни учасники дослідження також вважають війну (у листопаді таких було 96%, тоді як у березні — 98%), корупцію (у листопаді — 88%, тоді як у березні — 77%) та руйнування інфраструктури й житла (у листопаді — 82%, тоді як у березні — 87%). Проте якщо війни та руйнувань наприкінці року стали боятися менше опитаних, то кількість тих, кого турбують корупційні ризики, збільшилась на 11%.

Водночас, за висновками експертів Transparency International Ukraine, погляди населення щодо відновлення України стали більш прагматичними, ніж пів року тому. У порівнянні з минулою хвилею дослідження значно збільшилася частка українців, які вважають, що відбудова триватиме понад 10 років. У березні 2023 року так вважали 63% населення, а в листопаді так думають вже 73% опитаних. 92% з них переконані, що влада має консультуватися з громадськістю у питаннях відбудови.

Красномовним Transparency International Ukraine вважають той факт, що більшість (65%) тих, хто зазнав збитків та руйнувань (17% від усіх опитаних), не подавали заявку на компенсацію. З них кожен третій (37%) вважає, що у держави є більш нагальні потреби.

«Під кінець 2023 року фокус українців все більше спрямовується на внутрішні проблеми. З них люди яскраво виокремлюють корупцію як уособлення усіх найбільших викликів України. Це дослідження також показує те, що українці стають все більш вимогливими не тільки до результатів, а й до чітко прокомунікованих планів, які могли б нівелювати їхні тривоги. І вимагають від влади повноцінного долучення і чесного діалогу», — резюмувала заступниця виконавчого директора Transparency International Ukraine Анастасія Мазурок.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що, згідно з результатами соціологічного дослідження КМІС, більше половини українців вважають, що Україна робить спроби подолати корупцію і має позитивні зрушення в цьому.

Також ми писали про те, що більшість українців не підтримує табу на критику влади за неефективність у боротьбі з корупцією. Про це свідчать результати соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва.

Читайте також:

Фото: Єдиний портал викривачів корупції, НАЗК / фейсбук, Transparency International Ukraine

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
860
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду