Активіст ГО «Зберегти Квіти України» та «1+1» у суді виграли справу проти забудовника, яка тривала з 2021 року

Активіст ГО «Зберегти Квіти України» та «1+1» у суді виграли справу проти забудовника, яка тривала з 2021 року

12 Грудня 2023
857
12 Грудня 2023
13:10

Активіст ГО «Зберегти Квіти України» та «1+1» у суді виграли справу проти забудовника, яка тривала з 2021 року

857
Забудовник відомої київської будівлі у стилі модернізму позивався через сюжет про демонтаж елементів «Квітів України», який вийшов в ефірі «1+1».
Активіст ГО «Зберегти Квіти України» та «1+1» у суді виграли справу проти забудовника, яка тривала з 2021 року
Активіст ГО «Зберегти Квіти України» та «1+1» у суді виграли справу проти забудовника, яка тривала з 2021 року

Активіст громадської організації «Зберегти Квіти України» Тарас Грицюк і канал «1+1» виграли у справі проти забудовника відомої київської будівлі в стилі модернізму. Таке рішення вчора ухвалив Подільський суд у столиці. Про це написало Суспільне з посиланням на повідомлення Грицюка та ГО в соцмережах.

«Суд відмовив у задоволенні позову і зобов'язав забудовника відшкодувати витрати відповідачам на правову допомогу! Ми неймовірно втішені цією перемогою, відчуваємо, що справедливість є», — заявили в ГО «Зберегти Квіти України».

У своєму дописі Грицюк ретроспективно написав про те, який шлях йому та його однодумцям довелось пройти до моменту, коли суд ухвалив рішення у цій справі.  

«На мою думку, план забудовника був простий як двері:

— залякати активістське середовище судовими позовами;

— вказати медіям їхнє місце, що якщо будете висвітлювати цю всю історію, ми не побоїмось судитись з самими “1+1”;

— показати всім, що девелоперське свавілля можливе, через недосконалість та дірки в містобудівному законодавстві. Якщо ти власник, то можеш намагатись втілювати всі свої нереалізовані фантазії і з думкою сусідської спільноти, тих, хто живе довкола, можеш не рахуватися.

Але сталося інакше! Після понад 2 років судової справи правосуддя перемогло, суд постановив відмовити у задоволенні позову забудовника та зобов’язати його компенсувати сторонам обвинувачення витрати на правову допомогу», — зазначив активіст.

15 вересня 2021 року ПАТ «Квіти України» подало позов «про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації» проти Тараса Грицюка.

Забудовник звинуватив Тараса Грицюка в тому, що він озвучив неправдиву інформацію в інтерв’ю каналу «1+1», і вона зашкодила діловій репутації компанії. Йшлося про слова, що демонтаж будівлі розпочався без дозволів. Також позов подали проти «1+1» та народного депутата від партії «Слуга народу» Дмитра Гуріна.

«Йдеться про слова Тараса, що демонтаж будівлі розпочався без дозволів. Цікаво, що цю саму тезу озвучували міністр культури Олександр Ткаченко, депутат Дмитро Білоцерковець та сотні містян», — писали на фейсбук-сторінці «Зберегти Квіти України».

Перше підготовче засідання суду відбулося 20 грудня 2021 року. Тоді суддя задовольнила клопотання сторони захисту та додала як доказ проєкт підготовчих робіт забудовника.

«Серед переліку робіт у проєкті підготовчих робіт нами не виявлено робіт, які можна інтерпретувати як демонтажні роботи. Очікуємо, що позивач спробує надати докази, що здійснювати демонтажні роботи вони мали право і мали відповідні дозвільні документи», — написав тоді Грицюк.

На засіданні 15 вересня 2022-го представник забудовника заявив, що репутація компанії погіршилась через слова Грицюка.

Засідання кілька разів переносили, після чого 6 вересня суд продовжив розгляд справи по суті. А під час засідання 30 жовтня досліджував докази у справі.

«Квіти України» — відома київська будівля в стилі модернізму, зведена в 1985 році. Протягом тривалого часу тут був магазин-оранжерея. Автором проєкту будівлі став народний архітектор України Микола Левчук. У 1986 році його відзначили премією Спілки архітекторів як творця «будівлі року». Фасад будинку 30 років був обплетений виноградом. Останні кілька років у приміщенні працював супермаркет. Він зачинився навесні 2021 року, після чого власник будівлі виставив її на продаж. Згодом навколо неї звели паркан.

У червні 2021 року власник оприлюднив концепт перетворення «Квітів України» на офісний центр. Наприкінці червня забудовник зрізав виноград, а 12 липня 2021 року розпочав знесення будівлі.

15 липня 2021 року Шевченківський районний суд Києва заборонив будівельні роботи щодо реконструкції «Квітів України». Крім цього, автор будівлі Микола Левчук подав позов до суду проти нового власника та розробника концепції реконструкції. У своєму позові архітектор заявляв про порушення своїх авторських прав і вимагав відшкодування моральної шкоди.

6 серпня 2021 року колишній міністр культури Олександр Ткаченко підписав указ щодо визнання будинку «Квіти України» пам'яткою архітектури монументального мистецтва місцевого значення.

Одночасно з цим Левчук подав позов до суду проти нового власника й автора концепції реконструкції про порушення своїх авторських прав і про відшкодування моральної шкоди. 28 липня 2022 року стало відомо, що суд не задовольнив позову архітектора.

У грудні 2022-го будівлю позбавили статусу пам'ятки, ухваливши рішення на користь забудовника, тому активісти подали на апеляцію.

31 жовтня 2023 року Шостий апеляційний адміністративний суд скасував рішення Окружного адміністративного суду міста Києва та повернув статус пам'ятки будівлі «Квітів України».

Як писав «Детектор медіа», у грудні 2021-го «Українська правда» оголосила переможців своєї премії. Серед лауреатів були й активісти громадської організації «Зберегти Квіти України», яких відзначили за громадянську позицію.

Читайте також:

Фото: Save.Kvity.Ukrainy / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
857
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду