Визнав провину під загрозою тортур: Верховний суд РФ залишив вирок Максиму Буткевичу без змін

Визнав провину під загрозою тортур: Верховний суд РФ залишив вирок Максиму Буткевичу без змін

13 Березня 2024
2095
13 Березня 2024
14:18

Визнав провину під загрозою тортур: Верховний суд РФ залишив вирок Максиму Буткевичу без змін

2095
У кримінальній справі незаконно ув'язненого окупантами українського правозахисника немає ніяких доказів, окрім його зізнань, вибитих під тиском.
Визнав провину під загрозою тортур: Верховний суд РФ залишив вирок Максиму Буткевичу без змін
Визнав провину під загрозою тортур: Верховний суд РФ залишив вирок Максиму Буткевичу без змін

Верховний суд Росії залишив вирок незаконно ув’язненому українському правозахиснику і військовому Максиму Буткевичу без змін. Про це з залу суду повідомив кореспондент видання «Медіазона»

Буткевич брав участь у засіданні суду через відеоконференцзв'язок із СІЗО-1 Луганська. Як відомо, 10 березня 2023 року так звані «суди» тимчасово окупованих росіянами частин Донецької та Луганської областей засудили його до 13 років ув'язнення. 

«Верховний суд залишив вирок Буткевичу без змін. Наша позиція була доволі проста: у кримінальній справі немає ніяких доказів того, що Буткевич здійснив злочин проти мирного населення. Крім його показань, де він зізнався. Він сказав, що він себе обмовив, бо йому обіцяли, що якщо він підпише те, що йому дадуть, то його обміняють швидко. І ще тому, що йому погрожували катуваннями. На жаль, сьогодні на це були закриті очі», — розповів Суспільному адвокат Буткевича Леонід Соловйов.

13 березня 2024 року під час судового засідання Буткевич розповів, що визнав провину під загрозою тортур. «Мені було сказано, що якщо я погоджуся, то після засудження мене в стислі терміни обміняють на засудженого військовополоненого ЗС РФ. Серед інших аргументів мені було пояснено, що в разі відмови я буду підданий різним методам фізичного впливу. Деякі з них мені було продемонстровано», — сказав Буткевич.

Адвокат зазначив, що захист Буткевича буде подавати скарги в президію Верховного суду: «Будемо старатися зробити так, щоб у колонії він був усім забезпечений. Будемо сподіватися на швидкий обмін».

Нагадаємо, Максим Буткевич — український правозахисник і журналіст, координатор та співзасновник проєкту «Без кордонів», спрямованого на допомогу шукачам притулку та українським переселенцям і протидію мові ворожнечі. Співзасновник «Громадського радіо» та Центру прав людини Zmina.

Також Буткевич працював на BBC World Service та низці загальноукраїнських телеканалів, кілька років був гостьовим лектором НаУКМА, входив до правління українського представництва Amnesty International та Громадської ради при МВС. Упродовж багатьох років був одним із модераторів показів та подій міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Від весни 2014 року Максим Буткевич допомагав переселенцям, а також займався захистом біженців та протидією дискримінації. З початком повномасштабної війни пішов служити в ЗСУ.

10 липня 2023 року стало відомо, що Максим Буткевич потрапив у російський полон. Це сталося в районі тимчасово захоплених РФ пунктів Золоте і Гірське в Луганській області. Мати Буткевича Євгенія дізналася про долю сина з відео у ЗМІ, яке було оприлюднене наприкінці червня. Відео з полоненими військовослужбовцями ЗСУ, серед яких був і Максим Буткевич,  опублікували російські пропагандисти. 

Окупаційний суд на Луганщині 10 березня 2023 року засудив Буткевича до 13 років ув’язнення. Окупанти звинуватили його та ще двох українців у «жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні у збройному конфлікті заборонених методів». Адвокат Максима Буткевича в апеляційній скарзі посилався на публікацію видання «Ґрати», де йшлося  про те, що Буткевич не міг бути в Сєвєродонецьку 4 червня 2022 року. Слідство ж натомість стверджувало, що цього дня правозахисник нібито вистрілив із гранатомета в під'їзд житлового багатоповерхового будинку, де ховалися дві місцеві мешканки.

Видання «Ґрати» знайшло докази того, що Буткевич не перебував на Донбасі принаймні до 14 червня, про що свідчить його листування з колегами та близькими в той час. 

Українські правозахисники,  МЗС України, а також депутати ПАРЄ закликали звільнити Максима Буткевича.

Наприкінці 2023 року стало відомо, що Максим Буткевич перебуває в колонії тимчасово окупованого міста Красний Луч (Хрустальний) на Луганщині. Про це повідомив його батько Олександр Буткевич

Читайте також:

На фото — Максим Буткевич

Фото: «Медіазона»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2095
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду