Місце перебування Максима Буткевича невідоме від серпня, — батько правозахисника

Місце перебування Максима Буткевича невідоме від серпня, — батько правозахисника

6 Листопада 2023
1434
6 Листопада 2023
21:53

Місце перебування Максима Буткевича невідоме від серпня, — батько правозахисника

1434
За словами Олександра Буткевича, батька Максима, адвокат у справі не отримав жодної відповіді на свої запити щодо місця перебування українського правозахисника, журналіста, військового ЗСУ. Адвокат Леонід Соловйов також вкотре наголосив, що справа його підзахисного сфабрикована і жодної вини Максима Буткевича немає.
Місце перебування Максима Буткевича невідоме від серпня, — батько правозахисника
Місце перебування Максима Буткевича невідоме від серпня, — батько правозахисника

Після засідання апеляційного суду, яке відбулося в РФ 22 серпня 2023 року, про місце перебування Максима Буткевича немає жодних відомостей, передає «Громадське радіо» із посиланням на інформацію від батька Максима Буткевича — Олександра.

За словами батька правозахисника, запити адвоката  Леоніда Соловйова у відповідні інстанції були проігноровані. 

«Адвокат Леонід Соловйов не отримав жодної відповіді на свої запити про місцеперебування Максима. У Росії усі юридично узаконені норми, як і права людини, повністю ігноруються. Наприклад, Максим має право як засуджений (після вироку “суду”) на листування, але листи та бандероль, які йому надсилали друзі, повернулися до них з позначкою “Переписка не положена”», — повідомив Олександр Буткевич.

Після засідання апеляційного суду Максима Буткевича мали етапувати, але куди саме — невідомо. 

Адвокат Леонід Соловйов вкотре наголосив, що справа його підзахисного сфабрикована і жодної вини Буткевича немає. 

«Він повністю невинна людина. Його потрібно або обміняти, або виправдати», — наголосив Соловйов.

Нагадаємо, раніше адвокат Леонід Соловйов повідомляв, що після суду Максима Буткевича можуть етапувати до Ростовської або Бєлгородської області РФ.

22 серпня 2023 року перший апеляційний суд загальної юрисдикції у Московській області залишив у силі «вирок» правозахиснику і журналісту, військовослужбовцю Максиму Буткевичу, засудженому до 13 років колонії суворого режиму так званим судом підконтрольної Росії «ЛНР».

Водночас «судді» ухвалили зарахувати фактичний час тримання під вартою з 19 серпня 2022 року — тобто з моменту відповіді з міноборони РФ, яка підтвердила, що Максим Буткевич був ув’язнений.

Максим Буткевич — український правозахисник і журналіст, координатор та співзасновник проєкту «Без кордонів», спрямованого на допомогу шукачам притулку та українським переселенцям і протидії мові ворожнечі. Співзасновник «Громадського радіо» та Центру прав людини Zmina.

Раніше також працював на BBC World Service та низці загальноукраїнських телеканалів, кілька років був гостьовим лектором НаУКМА, а також входив до правління українського представництва Amnesty International та Громадської ради при МВС. Упродовж багатьох років є одним із модераторів показів та подій міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Від весни 2014 року Максим Буткевич допомагав переселенцям і переселенкам, а також займався захистом біженців та протидією дискримінації. Загалом правозахистом він займається впродовж останніх 20 років.

З початком повномасштабної війни Максим Буткевич поставив на паузу свою діяльність із допомоги біженцям, журналістську, гуманітарну, просвітницьку і правозахисну активність і в березні 2022 року пішов служити в ЗСУ.

10 липня 2023 року стало відомо, що Максим Буткевич потрапив у російський полон. Це сталося в районі тимчасово захоплених РФ пунктів Золоте і Гірське в Луганській області. Мати Буткевича Євгенія дізналася про долю сина з відео у ЗМІ, яке було опубліковано наприкінці червня. Відео з полоненими військовослужбовцями ЗСУ, серед яких був і Максим Буткевич,  опублікували російські пропагандисти. 

Так званий суд «ЛНР» 10 березня 2023 року засудив до 13 років ув’язнення правозахисника, журналіста і співзасновника та члена ГО «Громадське радіо» Максима Буткевича. Окупанти обвинуватили його та ще двох українців у «жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні у збройному конфлікті заборонених методів». Буткевича так званий «суд» вважає  винним у «замаху на вбивство двох осіб» та «умисному ушкодженні чужого майна» в місті Сєвєродонецьк.

Адвокат Максима Буткевича в апеляційній скарзі посилався на публікацію видання «Ґрати», де йшлося  про те, що Буткевич не міг бути в Сєвєродонецьку 4 червня 2022 року. Слідство ж натомість стверджувало, що цього дня правозахисник нібито вистрілив із гранатомета в під'їзд житлового багатоповерхового будинку, де ховалися дві місцеві мешканки.

Адвокат попросив у скарзі скасувати вирок і закрити кримінальну справу. Апеляцію та справу направили до Апеляційного військового суду в Московській області разом із позицією прокурора. Той наполягав на тому, щоби залишити вирок без змін.

Видання «Ґрати» знайшло докази того, що Буткевич не перебував на Донбасі принаймні до 14 червня, про що свідчить його листування з колегами та близькими в той час. 

29 червня 2023 року стало відомо, що Апеляційний військовий суд у Московській області розгляне скаргу на вирок правозахиснику Максиму Буткевичу, якого окупанти засудили до 13 років «за постріл із гранатомета по житловому будинку у Сєвєродонецьку».

Українські правозахисники,  МЗС України, а також депутати ПАРЄ закликали звільнити Максима Буткевича.

У жовтні 2023 року полонений Росією правозахисник, журналіст, військовий Максим Буткевич став лауреатом щорічної нагороди імені Анни Франк від посольства Нідерландів у США.

Фото: сайт «Громадського радіо»

к від посольства Нідерландів у США.

Фото: сайт «Громадського радіо»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1434
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду