Порошенка не випустили з України у відрядження до Польщі та США. Експрезидент заявив, що це «антиукраїнська диверсія»

Порошенка не випустили з України у відрядження до Польщі та США. Експрезидент заявив, що це «антиукраїнська диверсія»

1 Грудня 2023
960
1 Грудня 2023
12:12

Порошенка не випустили з України у відрядження до Польщі та США. Експрезидент заявив, що це «антиукраїнська диверсія»

960
Виявилося, що віцеспікер ВР Олександр Корнієнко скасував розпорядження голови парламенту Руслана Стефанчука на відрядження Порошенка.
Порошенка не випустили з України у відрядження до Польщі та США. Експрезидент заявив, що це «антиукраїнська диверсія»
Порошенка не випустили з України у відрядження до Польщі та США. Експрезидент заявив, що це «антиукраїнська диверсія»

П’ятого президента України, народного депутата Петра Порошенка прикордонники не випустили з України у відрядження до Польщі та Сполучених Штатів. Про це експрезидент повідомив на своїй фейсбук-сторінці, опублікувавши відеозапис свого спілкування з прикордонниками. Порошенко назвав ці дії «антиукраїнською диверсією».

«Знову театр абсурду на кордоні. Маю підписане відрядження головою Верховної ради, але прикордонники мене не пропустили. Я далекий від думки, що прикордонники діяли з власної ініціативи. Кожен може сам здогадатися, хто ж скасував документ, підписаний спікером парламенту», — йдеться в дописі Порошенка.

Він додав, що у Польщі та США в нього були заплановані десятки зустрічей. За його словами, з поляками він мав говорити про зняття блокади на кордоні, яку організували польські перевізники, а з американцями — про забезпечення фінансування військової допомоги.

«Ситуація надзвичайно складна. Тому акцент в програмі — на проблемних республіканцях. Зірвано мою зустріч з новим спікером палати представників Джонсоном», — повідомив Порошенко. Він також наголосив, що «це не просто перешкоджання дипломатичній роботі всієї його команди, а на жаль, удар по обороноздатності України».

Однопартієць Порошенка, нардеп від парламентської фракції «Європейська солідарність» Олексій Гончаренко повідомив, що розпорядження голови парламенту Руслана Стефанчука на відрядження Петра Порошенка скасував віцеспікер Верховної Ради Олександр Корнієнко. Гончаренко опублікував у телеграмі відповідний документ.

Пізніше сьогодні ж, 1 грудня, Корнієнко в ефірі телемарафону «Єдині новини» сказав, що скасував міжнародне відрядження Порошенка після того, як отримав лист з грифом «Для службового користування», зміст якого він не може розголошувати. Про це написала «Українська правда».

«Він (Порошенко. — Ред.) вказував як основну підставу участь у непарламентському заході, партійному форумі Міжнародного демократичного союзу, спільноти, в яку, напевно, входить "Європейська солідарність". Він писав, що паралельно з цим будуть якісь ще зустрічі високого рівня.

За нашими внутрішніми принципами участь у партійних заходах допускається, але коли надійшов лист “Для службового користування”, який я не можу коментувати, ми вимушені були скасувати це відрядження», — пояснив Корнієнко.

У коментарі Суспільному речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко сказав, що прикордонники забезпечують оформлення і пропуск осіб через кордон суто відповідно до законодавства, зокрема і правил перетину кордону громадянами України.

«Як відомо, на час дії воєнного стану народні депутати України мають право перетинати державний кордон на виїзд на підставі відповідних рішень про службові відрядження. Відносно народного депутата, про якого ви цікавитесь, у прикордонників наявне підтвердження, що його відрядження за кордон скасоване. Саме тому його було не пропущено через державний кордон України», — пояснив Демченко.

Нагадаємо, 27 та 28 травня 2023 року прикордонники не випустили Петра Порошенка за межі країни на українсько-польському кордоні, тому що нібито не спрацював QR-код на розпорядженні про відрядження, під яким стояв підпис спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука. Після цього Порошенко виступив із відкритою заявою, адресованою президенту Володимиру Зеленському. 30 травня Порошенко зміг виїхати з України.

У лютому 2021 року Петро Порошенко став власником Прямого каналу, викупивши його у Володимира Макеєнка (хоча канал пов’язували з Порошенком і раніше). За словами Порошенка, він купив канал, бо, за даними його джерел, РНБО хотіла запровадити санкції проти його ексвласника Макеєнка та закрити Прямий. Джерела в СБУ повідомили тоді «Детектору медіа» про те, що проти Макеєнка запроваджувати санкції не планували, припустивши, що заява Порошенка могла бути «політичним піаром». Порошенко повідомив, що заплатив за канал «великі гроші», але суму угоди не уточнив. 

Читайте також:

У листопаді 2021 року лідер «Європейської солідарності» продав Прямий і 5 канали новоствореному холдингу «Вільні медіа». Його акціонерами стали однопартійці Порошенка та менеджери цих каналів. Причиною створення «Вільних медіа» став антиолігархічний закон, який підписав 5 листопада президент Володимир Зеленський.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
960
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
148 дн. тому
Цей корумпований з іншими подібними у владі домовлялись таємно щоб залишитись у корита на невизначений дуже довгий термін до кінця війни. Таку угоду не за один місяць готують, а українцям розповідали що 90% з них виборів не потребують. Якщо всю цю нечисть, одну за одній почнуть репресувати, як це робив Гітлер, то так їм і треба.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду