Ігнат розповів, як працює система оповіщення повітряної тривоги

Ігнат розповів, як працює система оповіщення повітряної тривоги

22 Квітня 2024
1648
22 Квітня 2024
13:47

Ігнат розповів, як працює система оповіщення повітряної тривоги

1648
Юрій Ігнат: Нічого не може відбуватися у цій сфері автоматично — НАТО чи розвідка повідомляють про загрозу телефоном, Повітряні сили передають на пост ДСНС, черговий вмикає тривогу по регіонах, а на місцях вмикають сирени. Сигнал відразу ж передають на застосунок, у телеграм-канал і вотсап.
Ігнат розповів, як працює система оповіщення повітряної тривоги
Ігнат розповів, як працює система оповіщення повітряної тривоги

Колишній речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в інтерв’ю «Детектору медіа» розповів, як працює система оповіщення повітряної тривоги від отримання інформації про ворожу загрозу до сигналу сирени та повідомлення в застосунку й на каналах ПС у соцмережах.

За його словами, у Повітряних силах постійно відстежують повітряну обстановку над територією України та приблизно на кількасот кілометрів за її межами. Інформацію про зліт ворожої тактичної авіації чи вихід кораблів у море надають західні партнери, користуючись даними з супутників і даними своєї розвідки. Цю інформацію Україна отримує безпосередньо від структурних підрозділів НАТО, розташованих у Європі. Також така інформація може надходити від нашої розвідки з окупованої частини Запорізької області чи з Криму.

«Якщо, скажімо, вилітають балістика чи крилаті ракети, ми можемо прорахувати час їхнього польоту з місця пуску. Відтак моментально оголошується тривога в районах, куди може дістати балістика», — розповів ексречник.

Ігнат пояснив, що цей процес сповіщення не може відбуватися «автоматично».

«Це інформація, яка потребує інтелектуальної обробки. Інформацію про загрозу сповістили НАТО чи наша розвідка — це як мінімум телефонний дзвінок. Відразу ухвалюється рішення — і моментально Повітряні сили передають повідомлення на пост №1 у Київ, у ДСНС. Черговий ДСНС натискає кнопку і вмикає тривогу в тих регіонах, де є загроза. А вже на місцях вмикаються “ревуни”. Якщо злітає МіГ — за таким самим алгоритмом вмикається тривога по всій Україні. Весь цей процес дуже швидкий, є розуміння, що це дорогоцінні секунди, які можуть комусь вартувати життя», — пояснив Ігнат.

За його словами, цей сигнал відразу передається на застосунок «Повітряна тривога»,  а також публікується в телеграм-каналі й вотсапі Повітряних сил.

Читайте також: 

Фото: пресслужба Повітряних сил ЗС України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1648
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду