detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
28.11.2023 12:13
У командуванні Повітряних сил є група, яка моніторить телеграм і просить прибрати чутливу інформацію, — Юрій Ігнат
У командуванні Повітряних сил є група, яка моніторить телеграм і просить прибрати чутливу інформацію, — Юрій Ігнат
Речник Повітряних сил: Траплялись випадки, коли публікації шкодили Повітряним силам. ЗМІ і телеграм-канали мають усвідомлювати, що неперевірена інформація — це дуже гидотна послуга для України. Через неї можуть померти люди.

У командуванні Повітряними силами є моніторингова група, яка перевіряє публікації в мережі і просить адміністраторів телеграм-каналів прибрати певну чутливу інформацію. Про це повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в інтерв’ю «Новинарні».

Як розповів Ігнат, у командуванні Повітряними силами є моніторингова група, яка перевіряє публікації в мережі і пише адміністраторам телеграм-каналів, просячи прибрати певну чутливу інформацію.

«Так, ми чистимо інтернет. Замість того, щоб займатися корисною справою, ти сидиш і весь день “чистиш” телеграм, бо хтось думав про хайп, а не про наслідки своїх публікацій», — розповів Ігнат.

Він додав, що в регуляції публікацій допомагає знайомство з людьми, які контролюють низку телеграм-каналів, до яких можна безпосередньо звертатись.

«Звісно, як би ми не старалися, все одно на 100% не почистимо телеграм. Але ми знаємо людей, які контролюють низку телеграм-каналів, і так простіше працювати. Я приходжу і запитую: “Навіщо ви це робите? Головне — хайп, заробити?”», — каже Ігнат.

Речник Повітряних сил відповів, що траплялись випадки, коли журналістські публікації шкодили Повітряним силам чи роботі ППО.

«Багато журналістів усе перевірять перед публікацією. Але ж є й серйозні видання чи телеграм-канали, де на стрічці новин у неділю сидять “цинічні студенти” (сміється). Так дуже часто народжуються вирвані з контексту новини на кшталт “Ігнат заявив… буде катастрофа” — і два абзаци тексту. Такі речі, які часто на 180 градусів спотворюють зміст коментаря чи новини, однозначно шкодять іміджу України, Повітряним силам, Збройним силам. І до мене одразу телефонують із самого “верху”», — розповів Ігнат.

Він додав, що ЗМІ й телеграм-канали «мають усвідомлювати, що неперевірена, перекручена інформація — це дуже гидотна послуга для України. Тому доводиться інколи бути жорстким, і сварити безвідповідальних авторів».

«Я теж закінчив журналістику, у мене батько був журналістом, я змалку ходив по редакціях і чітко знаю одне про цю професію: “за базар” треба нести відповідальність. Правильно ж? Бо від того, що ти написав, хтось може померти», — сказав речник Повітряних сил.

Він також пояснив, чому Повітряні сили стали повідомляти у своєму офіційному телеграм-каналі не просто про тривогу, а й про тип ворожих ракет та їхній курс. Відзначимо, це сталося в червні 2023 року, через добу після публікації «Детектором медіа» статті про те, що українці змушені покладатися на інформацію з анонімних телеграм-каналів, за яку ніхто не несе відповідальності.

За словами Ігната, це рішення було продиктоване, по-перше, тим, що перед цим таке почали робити окремі пабліки й телеграм-канали.

«Публікували дуже чутливу інформацію, яку міг використати ворог. Доходило навіть до скринів із системи “Віраж-Планшет”. Ворог бачив усе в реальному часі.

Наприклад: РФ випустила “шахеди” по Полтавській області, і вони зникли з наших радарів. Отже, у нас там слабші місця, слабша зона для виявлення. Отже, думають росіяни, запустимо ми туди наступного разу ще й крилаті ракети. Приблизно так це працює», — пояснив речник.

Повітряні сили, за словами Ігната, порозумілися з телеграм-каналами, і ті перестали це робити.

З іншого боку, каже Ігнат, постала потреба в офіційних джерелах інформації про ступінь загрози російських атак. «Всі хотіли знати, станом на зараз, наскільки “загрозливою” є загроза,  наскільки вона небезпечна. Бо люди вже почали звикати до сигналів повітряних тривог, не реагувати на них. Тому з метою інформування населення про реалістичність загрози ми пішли на такий крок. Щоб було офіційне верифіковане джерело інформації», — каже він.

Він додав, що часто каже своїм колегам, які ведуть телеграм-канал Повітряних сил, щоб у кризових ситуаціях не надто звертали увагу на помилки, які можуть допустити під час публікацій сповіщень про пуски ракет.

«Так і кажу: пишіть без ком і без тире, але миттєво. Тому що ота секунда, за яку ти будеш ставити розділовий знак, можливо, комусь врятує життя. Якщо наше сповіщення допомогло комусь — то це вже добре. Потім поправимо», — розповів Ігнат.

Нагадаємо, ще в жовтні 2022 року речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат закликав громадян не публікувати кадри роботи української протиповітряної оборони.

У травні Міністерство оборони України також закликало громадян не публікувати в режимі реального часу фото й відео позицій та пусків ракет української протиповітряної оборони.

Це стосується, зокрема:

Також у Міноборони закликають не ділитися думками, яка українська зброя і де може стояти та які об’єкти прикривати, скільки одиниць техніки бачили чи пусків ракет чули тощо.

Читайте також: 

Фото: Юрій Ігнат / «Новинарня»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY