Росіяни скинули три авіабомби на пам’ятку національного значення Кам’янська Січ

Росіяни скинули три авіабомби на пам’ятку національного значення Кам’янська Січ

1 Лютого 2024
5122
1 Лютого 2024
23:39

Росіяни скинули три авіабомби на пам’ятку національного значення Кам’янська Січ

5122
Кам’янська Січ — один з останніх адміністративних і військових центрів Війська Запорозького Низового за часів його перебування під протекцією Кримського ханства у першій третині 18 ст. Ця пам'ятка культурно-історичної спадщини цікава тим, що на сьогодні вона є фактично єдиною територією, де можна проводити дослідження і робити висновки про життя та побут запорізьких козаків, оскільки всі інші Січі вже затоплені (затоплення не пов'язані з підривом Каховської дамби у червні 2023 року).
Росіяни скинули три авіабомби на пам’ятку національного значення Кам’янська Січ
Росіяни скинули три авіабомби на пам’ятку національного значення Кам’янська Січ

Російські війська завдали авіаудару по території пам’ятки національного значення Кам’янська Січ, що входить до складу Національного заповідника «Хортиця» на Херсонщині. Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики. 

На території культурного об’єкта Кам’янська Січ стоїть, зокрема, могила кошового отамана Костя Гордієнка та кладовище запорізьких козаків першої половини XVIII ст.

 

Відео авіаудару по Кам’янській Січі з’явилося в російських телеграм-каналах. На кадрах видно, як під час обстрілу культурний об’єкт зазнав трьох потужних вибухів. Перший стався безпосередньо на місці розташування колишньої Кам’янської Січі, точніше — на території господарчого передмістя Січі, де протягом багатьох років здійснювали розвідувальні та дослідницькі роботи співробітники заповідника «Хортиця». Тут є ще не досліджені виробничі об’єкти залізотопного та гончарного комплексу першої половини 18 ст.

 

Другий приліт стався на територію сучасного туристичного об’єкта, де розташовується лапідарій, на якому представленні кам’яні пам’ятки (зернотерки, гармани тощо) у безпосередній близькості від хреста та могили кошового отамана Костя Гордієнка та в’їзних воріт Січі, побудованих у 2009 р. Також у цьому місці розташовується ґрот і залишки колишнього маєтку поміщика Агаркова.

 

«На рахунку країни-агресорки вже понад 120 пошкоджених чи зруйнованих пам’яток національного значення. Сьогодні росія завдала чергового удару по нашій спадщині — поцілила у Кам’янську Січ. Це вкотре доводить, що російська федерація цілеспрямовано нищить нашу матеріальну культуру, аби стерти українців як націю. Однак їй це не вдасться: росія не зможе оминути покарання за свої злочини і відповідатиме за них у міжнародних судах», — заявив т. в. о. міністра культури й інформаційної політики Ростислав Карандєєв.  

 

Співробітники Національного заповідника «Хортиця» розпочали документування наслідків атаки на унікальну пам’ятку козацької доби. 

Кам’янська Січ — один з останніх адміністративних і військових центрів Війська Запорозького Низового за часів його перебування під протекцією Кримського ханства у першій третині 18 століття. 

Як зазначає херсонське видання «Кавун City», Кам’янська Січ дуже цікава тим, що це, фактично, єдина територія, де можна проводити дослідження і робити висновки про життя та побут козаків, оскільки всі інші Січі вже затоплені (затоплення не пов’язані з підривом Каховської дамби у червні 2023 року. — Ред.).

«Зараз на Кам’янській Січі головна святиня — це поховання Костя Гордієнка, який увійшов у світову історію як один з двох найвидатніших кошових отаманів Запорозького козацтва. З 1702 по 1730 роки він неодноразово обирався кошовим. З ним рахувались шведські та польські королі, і кримські хани, і турецькі султани. З часу свого першого обрання кошовим і до 1709 року Гордієнко рішуче відстоював права, вольності та землі Запоріжжя. 

Саме на берегах Дніпра, у Кам'янській Січі, свого часу Кость Гордієнко та Пилип Орлик записали перші права і вольності війська запорозького, які лягли в основу першої європейської Конституції. Кам’янська Січ — це гордість України! Адже Конституція гетьмана Пилипа Орлика стала вищою точкою політичного мислення українців у XVIII столітті», — йдеться у публікації херсонського видання. 

Фото: сайт МКІП.

Головне фото: «Кавун City»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5122
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду