Російські «шахеди» знищили музей Романа Шухевича та університет, де вчився Бандера, у Львові (ФОТО)

Російські «шахеди» знищили музей Романа Шухевича та університет, де вчився Бандера, у Львові (ФОТО)

1 Січня 2024
4127

Російські «шахеди» знищили музей Романа Шухевича та університет, де вчився Бандера, у Львові (ФОТО)

4127
Саме в цій будівлі головнокомандувач УПА переховувався останні роки життя і загинув у бою з МГБ. Музей знищено повністю. Будівлю аграрного університету, в якому навчався Бандера, пошкодили уламки «шахеда». Це сталось у річницю народження очільника ОУН.
Російські «шахеди» знищили музей Романа Шухевича та університет, де вчився Бандера, у Львові (ФОТО)
Російські «шахеди» знищили музей Романа Шухевича та університет, де вчився Бандера, у Львові (ФОТО)

У ніч на 1 січня внаслідок атаки російських безпілотників у Львові зруйновано музей головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича. У Дублянах на околицях Львова пошкоджено будівлю аграрного університету початку XX століття, де навчався Степан Бандера.

Про це повідомили міський голова Львова Андрій Садовий, голова Львівської ОВА Максим Козицький та ДСНС.

Як повідомив Козицький, у музей Романа Шухевича влучили уламки безпілотника. За словами Садового, будівля повністю знищена.

Як повідомляє кореспондентка «Радіо Свобода», ворожі обстріли повністю знищили будівлю музею. Травмованих і загиблих немає.

«О 5 ранку я почув вибух. Був у хаті і вийшов подивитись. Горів музей. А о 6 годині знову другий удар, але сильний. Я був на вулиці і приліг. Удар. Свист. Це музей Шухевича, тому і цілили», — розповів Степан Кшик, який мешкає по сусідству з музеєм.

Втрачені меморіальні речі Шухевича, зокрема меблі: стіл, крісла, фотель, фортепіано.  Найбільш цінні музейні експонати, а це близько 600 одиниць, ще на початку повномасштабної війни перенесли в безпечне місце, розповіли «Радіо Свобода» працівники музею.

«Найцінніший пам’ятник — це будинок, який зруйнований», — каже Петро Слободян, заступник директора Львівського історичного музею, відділом якого є музей Шухевича.

Будівля музею розташована у місцевості (колишнє село) Білогорща на околицях Львова.  Будинок є історичним та меморіальним, адже з 1949 року саме тут перебувала конспіративна квартира Романа Шухевича, який очолював УПА. Тут Шухевич переховувався від радянської влади, і саме в цьому будинку він загинув 5 березня 1950 року.

Саме на цей день був запланований його переїзд звідти, оскільки НКВД схопило його зв’язкову Дарію Гусяк (померла торік у віці 98 років). Однак зранку будинок та цілу місцевість Білогорща оточили силовики. В операції брали участь понад 700 бійців внутрішніх військ, її очолював генерал МГБ, розвідник Павло Судоплатов, який раніше ліквідував засновника та провідника ОУН Євгена Коновальця в Роттердамі. Шухевич намагався прорватися з оточення, вбив майора МГБ, але сам був поранений. Щоб не здаватися живим до рук ворога, Роман Шухевич пустив собі кулю в скроню.

 

Крім того, уламки «шахеда» впали в містечку Дубляни на околицях Львова на головний корпус Львівського національного університету природокористування (колишня Вища рільнича школа, Аграрна академія). Будівля є пам'яткою архітектури початку XX століття.

Внаслідок падіння уламку безпілотника на історичній будівлі зруйновані дах на площі 600 квадратних метрів та перекриття на площі 120 квадратних метрів, розбиті вікна.

Саме в цій будівлі в 1928–1933 роках освіту здобував майбутній голова Організації українських націоналістів (революційної) Степан Бандера. Тоді навчальний заклад був  агрономічним відділом Львівської політехніки. Саме сьогодні, 1 січня, відзначають день народження Степана Бандери.

Фото: ДСНС, ЛОВА, Андрій Садовий, Максим Козицький, Галина Терещук / «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4127
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
119 дн. тому
В глобальному світі має котирування прогрес та розвиток, а ні це патріотично-нацистке лахміття. Це той баласт, який не дає Україні рухатись вперед та псує її репутацію. Подібні смітники нафталінової пропаганди не самоокупні, а 100% збиткові. Створені для влаштування на тихі теплі бюджетні посади своїх радних. Скільки можна було корисного створити на ці гроші, на гроші Інституту національної корупції ім.В'ятровича, до війни. Скільки дронів можна було купити під час війни, щоб контрбліцкриг був вдалим!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду