Сфера культури України нині значною мірою фінансується за рахунок донорів, — Карандєєв

Сфера культури України нині значною мірою фінансується за рахунок донорів, — Карандєєв

1 Січня 2024
1100

Сфера культури України нині значною мірою фінансується за рахунок донорів, — Карандєєв

1100
Тимчасовий виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики зазначив, що «без такої підтримки світової спільноти ми не витягнемо».
Сфера культури України нині значною мірою фінансується за рахунок донорів, — Карандєєв
Сфера культури України нині значною мірою фінансується за рахунок донорів, — Карандєєв

Сфера культури України сьогодні значною мірою фінансується за рахунок донорів. Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомив т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

«Ми маємо чесно казати, ми живемо зараз за рахунок донорів. І уряд, і Президент України неодноразово казали, що макрофінансова допомога є сьогодні визначальною для стійкості України. Весь гуманітарний комплекс, в тому числі сфера культури, сьогодні значною мірою фінансується за рахунок донорів. І ми розуміємо, що без такої підтримки світової спільноти ми не витягнемо», — зазначив чиновник.

Він наголосив, що культурна спадщина України є частиною світової спадщини, тож, на його думку, і нехтувати «нашими проблемами — це означає нехтувати культурою світу».

«Слава Богу, є люди, які приймають рішення в міжнародному співтоваристві, в країнах, які є нашими партнерами, союзниками, — є розуміння культури як важливого чинника опору державі-агресору. До речі, я вам хочу сказати, що це великий виклик, взагалі розуміння того, що культура важлива як складова опору, як складова боротьби з агресором, як складова формування нашої внутрішньої сили, внутрішньої нашої національної ідентичності, як складової духовного опору. Без цього ми не можемо розраховувати на належну мотивацію людей на фронті, на мотивацію, в мирні часи», — сказав Карандєєв.

Нагадаємо, що в ніч на 1 січня внаслідок атаки російських безпілотників у Львові зруйновано музей головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича. У Дублянах на околицях Львова пошкоджено будівлю аграрного університету початку XX століття, де навчався Степан Бандера.

У грудні 2023 року Комітет ЮНЕСКО із захисту культурних цінностей у разі збройного конфлікту  затвердив рішення внести ще п’ять об’єктів культурної спадщини України до Міжнародного переліку культурних цінностей, які перебувають під тимчасовим посиленим захистом.

22 листопада 2023 року Україна ввійшла до складу Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Обрання України дозволяє ухвалювати рішення щодо використання Фонду всесвітньої спадщини та включення об’єктів до Списку всесвітньої спадщини та Списку всесвітньої спадщини під загрозою.

Фото: Міністерство культури та інформаційної політики / з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1100
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду