Традицію Щедрого вечора в Україні внесено до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини

Традицію Щедрого вечора в Україні внесено до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини

26 Грудня 2023
689
26 Грудня 2023
22:23

Традицію Щедрого вечора в Україні внесено до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини

689
Україна також працює над включенням «Щедрика» Миколи Леонтовича до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства.
Традицію Щедрого вечора в Україні внесено до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини
Традицію Щедрого вечора в Україні внесено до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини

«Традиції Щедрого вечора в Україні» включено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Про відповідне рішення Міністерства культури та інформаційної політики повідомила пресслужба відомства.

Як зазначив т. в. о. міністра культури та інформполітики Ростислав Карандєєв«традиція щедрування жива: вона пройшла нелегкі випробування в нашій історії і збереглась завдяки її носіям, завдяки тим, хто її популяризував у різні часи. Водночас маємо тисячі прикладів, коли національна культурна спадщина надихала митців на створення сучасних творів з етнічними мотивами. Одним з найяскравіших таких проявів є “Щедрик” Миколи Леонтовича»».

Мінкульт уже вніс до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України 88 елементів, серед яких є й ті, що стосуються новорічного циклу святкувань: традиційний обряд Маланки с. Белелуя Івано-Франківської області; традиція повіншування Василів у селі Липівка Рогатинської територіальної громади Івано-Франківської області; створення об’ємної сферичної різдвяної звізди в селі Мацьковичі.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова розповіла, що відомство працює над включенням «Щедрика» до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства. «Наша мета — довести світові, що мелодія “Carol of the Bells” має насправді суто українське “громадянство”. Відповідно до правил ЮНЕСКО, одна з вимог для включення елементу до світового Списку  — це його включення до національного переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, тому сьогоднішня подія — важливий крок до світового визнання», —  зазначила Джапарова. 

Упродовж року над підготовкою номінаційного досьє працювала ГО «Інститут культури України» під керівництвом дослідниці традицій української культури Марини Соботюк спільно з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, Національною академією керівних кадрів культури і мистецтв, ГО «Інститут Леонтовича», ГО «Всесвітній день вишиванки» за підтримки ТОВ «Біг Вайнс».

«Традиції щедрого вечора України відбуваються у формі так званих новорічних обходів. Традиція має довгу історію, йдучи своїми корінням з дохристиянських часів, і включає в себе 12 обрядових страв, звичаї готуватися до Щедрого вечора, перевдягатися: “водити козу”, Маланку, щедрувати. І тут важливим є всесвітньо відомий твір “Щедрик”», — зазначила Марина Соботюк.

Дослідниця додала, що ГО з експертами вже розробили світову промокампанію елементу: це будуть звані вечори за кордоном з відомим шефкухарем Євгеном Клопотенком, диджитал-шоу «Щедрий вечір» за участі співачки Jerry Heil, яку Молодіжна рада при МЗС визначила молодіжною амбасадоркою «Щедрика».

Фото: кадр з документального фільму «Красна Маланка»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
689
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду