Російською ракетою пошкоджено найбільшу у світі пам'ятку конструктивізму — харківський Держпром

Російською ракетою пошкоджено найбільшу у світі пам'ятку конструктивізму — харківський Держпром

2 Січня 2024
38983

Російською ракетою пошкоджено найбільшу у світі пам'ятку конструктивізму — харківський Держпром

38983
Будівлю Держпрому в центрі Харкова зведено впродовж 1925–1928 років у стилі конструктивізму, на початку світового творчого розвитку цього напряму. За визначенням ЮНЕСКО, споруда Держпрому справила «значний вплив на розвиток не лише української, а й світової культури та архітектури».
Російською ракетою пошкоджено найбільшу у світі пам'ятку конструктивізму — харківський Держпром
Російською ракетою пошкоджено найбільшу у світі пам'ятку конструктивізму — харківський Держпром

Внаслідок ракетної атаки на Харків 2 січня пошкоджено будівлю Держпрому, яка є пам’яткою національного значення.  

Про це повідомляє «Суспільне Харків», яке надає коментар директора Держпрому Миколи Чехунова

«Стіни не пошкоджені, у нас вибиті вікна, вітражі. Зараз ми зашиваємо ОСБі все. Всередині якихось великих пошкоджень немає. Зараз сказати, скільки вибито вікон та вітражів, не можу. Від ранку працівники закривають вікна, нам привезли матеріали, кілька організацій організували роботи, щоб сьогодні ми встигли все зашити», — сказав Микола Чехунов. 

 

Держпром зазнав пошкоджень унаслідок атаки РФ на Харків 2 січня 2024 року. Фото: Олександр Ставицький / «Суспільне Харків»

Ступінь пошкодження будівлі Суспільному прокоментував також архітектор Віктор Дворніков. За його словами, на її північно-західній частині деформовані та вибиті вікна. «Обсяг, який там є, то це дуже масштабні роботи. Сьогоднішні пошкодження впливають на стан будівлі, бо порушення температурного режиму може призвести до пошкодження внутрішнього оздоблення, а це досить серйозна проблема. Всередині Держпрому велика кількість дерев'яних конструкцій, яким це буде дуже шкідливо», — розповів архітектор.  

Віктор Дворніков нагадав, що Держпром є пам'яткою національного значення і «світовим зразком авангардної архітектури. Єдина такого масштабу будівля, яка поєднала у собі всі ідеологічні надбання. Для Харкова, мабуть, це є найвизначнішою пам'яткою архітектури».  

Будівля Держпрому стоїть на площі Свободи в Харкові. 

Держпром (Будинок державної промисло́вості) — перша радянська 13-поверхова споруда, пам'ятка архітектури в стилі конструктивізму, одна з трьох харківських висоток, збудована впродовж 1925–1928 років. 

У 2017 році Держпром внесено до Попереднього списку  Світової спадщини ЮНЕСКО.  В описі будівлі на сайті організації, зокрема, зазначено: «Пам'ятка розташована на південно-західному боці круглої частини площі Свободи, яка є однією з найбільших у світі. Будівля є найбільш видатним архітектурним комплексом 1920–1950-х років.  

Держпром — перша у світі офісна будова державного рівня, вирішена у модерністських формах. Найбільша у світі будівля у стилі конструктивізму була збудована на початку світового творчого розвитку цього стилю та справила значний вплив на розвиток не лише української, а й світової культури та архітектури». 

Постановою Кабінету Міністрів України від 25 січня 2018 року Держпром внесено до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. 

Фото: Суспільне

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
38983
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду