МКІП: Нідерланди скасували Україні борги за майже 10-літнє зберігання «скіфського золота»

МКІП: Нідерланди скасували Україні борги за майже 10-літнє зберігання «скіфського золота»

22 Листопада 2023
524
22 Листопада 2023
12:58

МКІП: Нідерланди скасували Україні борги за майже 10-літнє зберігання «скіфського золота»

524
Музейні експонати з виставки «Крим — золотий острів у Чорному морі» скоро повернуться в Україну, сказав тимчасовий виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики.
МКІП: Нідерланди скасували Україні борги за майже 10-літнє зберігання «скіфського золота»
МКІП: Нідерланди скасували Україні борги за майже 10-літнє зберігання «скіфського золота»

Міністерство культури та інформаційної політики повідомило, що досягло домовленості з Музеєм Алларда Пірсона (археологічний музей Амстердамського університету) про повернення музейних предметів державної частини Музейного фонду України з чотирьох кримських музейних установ. З 2014 року вони експонувалися на виставці «Крим — золотий острів у Чорному морі» у Нідерландах. 

Документ про це підписали т. в. о. міністра культури та інформполітики Ростислав Карандєєв та виконувач обовʼязків директора університетської бібліотеки Амстердамського університету доктор Фред Вірмен

Серед музейних предметів, які мають повернути Україні, — артефакти з колекції Кримських республіканських установ «Центральний музей Тавриди», «Керченський історико-культурний заповідник», «Бахчисарайський історико-культурний заповідник» та Національного заповідника «Херсонес Таврійський». 

Т. в. о. міністра культури та інформполітики Ростислав Карандєєв

«Повернення артефактів особливого історичного та культурного значення — це знаковий та багатогранний процес. Він об’єднує правові, музейні, дипломатичні та логістичні аспекти. Ми з нетерпінням чекаємо повернення колекцій, одна з яких відома як “скіфське золото”, додому в Україну», — прокоментував Карандєєв.

Він також повідомив, що нідерландська сторона ухвалила рішення не стягувати витрати за зберігання протягом 9 років музейних експонатів.

Нагадаємо, 9 червня цього року Верховний суд Нідерландів підтримав рішення Апеляційного суду Амстердама щодо повернення Україні «скіфського золота». Суд відхилив касаційні скарги кримських музеїв.

Раніше, у 2016 році, окружний суд Амстердама ухвалив повернути Україні експонати кримських музеїв. Предметом спору була колекція з 565 експонатів, наданих Амстердамському археологічному музею Алларда Пірсона для виставки «Крим — золотий острів у Чорному морі». Вартість колекції оцінюють приблизно в 10 млн євро. 

Виставка проходила 2014 року і завершилася вже після того, як Росія окупувала Крим. Згідно з українським законодавством, музейні об'єкти є частиною музейного фонду України.

Кримські музеї наполягали на нерозривності колекцій і на тому, що експонати, вивезені з Криму до російської окупації, повинні повернутися в музеї, звідки були взяті. У зв'язку з цим у серпні 2017 року музеї окупованого Криму подали апеляційну скаргу на рішення окружного суду Амстердама.

Україна кілька разів просила про відвід суддів при розгляді апеляції. Головуючого суддю підозрювали в упередженості через зв’язок з адвокатами кримських музеїв. У відводі відмовили, однак після надання додаткових доказів вирішили все-таки змінити суддю. У листопаді 2020 було призначено нового суддю. 

У жовтні 2021 Апеляційний суд Амстердама ухвалив рішення повернути «скіфське золото», раніше представлене на нідерландській виставці, до України. Однак окупанти подали скарги й на це рішення, вимагаючи відправити золото до кримських музеїв. 

Читайте також:

Фото експонату з виставки «Крим — золотий острів у Чорному морі» / Олександр Ткаченко, Telegram

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
524
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду