«Тексти» знайшли в російських музеях сотні тисяч археологічних пам’яток, вивезених із України

«Тексти» знайшли в російських музеях сотні тисяч археологічних пам’яток, вивезених із України

20 Вересня 2023
12779
20 Вересня 2023
16:46

«Тексти» знайшли в російських музеях сотні тисяч археологічних пам’яток, вивезених із України

12779
«Тексти»: Основними способами, як експонати потрапляли з України до Росії, було стихійне пограбування військами та організоване вилучення цінностей з поневолених територій до імперського центру.
«Тексти» знайшли в російських музеях сотні тисяч археологічних пам’яток, вивезених із України
«Тексти» знайшли в російських музеях сотні тисяч археологічних пам’яток, вивезених із України

Видання «Тексти» виявило в онлайн-колекціях Ермітажу та Державного історичного музею Росії 110 тисяч археологічних знахідок, які в різні часи були вивезені з території сучасної України до Росії. 

Як пишуть «Тексти», здебільшого ці пам’ятки вивозили до Росії до проголошення незалежності України, хоча є й винятки.

«Ми не шукали мистецьких творів, ікон і зброї, бо їх походження вкрай важко ідентифікувати. Пограбування під час нинішньої війни також не досліджували. Додатково лише розглянули російські трюки з приховування найцінніших об'єктів», — пишуть журналісти.

Видання застерігає, що більшість артефактів — це частини давньої кераміки, знарядь праці тощо. Проте серед них є і «справжні неоціненні коштовності з золота та дорогоцінних каменів».

Автори дослідили онлайн-каталоги двох ключових російських музеїв: Ермітажу й Історичного музею. В Ермітажі виявили 33,3 тисячі знахідок, що походять з території сучасної України, в Історичному музеї — 77,5 тисяч. Проте журналісти застерігають, що це далеко не всі скарби, вивезені з України. Адже в Ермітажі із 3 млн музейних предметів до онлайн-колекції потрапили лише 825 тисяч, а в Державному історичному музеї в онлайні є 2,2 млн експонатів з наявних близько 4,5 млн.

«Вивезені знахідки покликані продемонструвати не тільки міфічний зв’язок сучасної Росії з Руссю, а й глибоке історичне коріння росіян, які намагаються привласнити навіть прадавню історію України, епоху палеоліту, трипільську культуру, античну та скіфську добу», — йдеться в матеріалі.

Наприклад, у Третьяковській галереї в Москві перебуває Вишгородська ікона Божої матері, яку нині називають «Богоматерь Владимирская» і вважають основною православною реліквією Росії. Ікону в 1155 році під час нападу на Київ з напівзруйнованого Вишгорода вивіз володимиро-суздальський князь Андрій Боголюбський, син Юрія Долгорукого.

Як пишуть журналісти, два основні способи, якими українські експонати потрапляли з території України до Росії, було стихійне пограбування військами та організоване вилучення цінностей з поневолених територій до імперського центру. Іноді цінності вивозили з України до Росії приватні особи (продавали, забирали з собою при переїзді). 

«Сьогодні у світі до власників повертаються картини, викрадені нацистами у євреїв під час Голокосту. Обговорюють повернення цінних знахідок з найкращих музеїв Європи в музеї колонізованих колись Індії та країн Африки. Чи є шанси повернути в Україну скарби, які століттями вивозили на територію Росії до моменту проголошення Україною незалежності?» — пише видання.

Ілюстрації: «Тексти»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12779
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду