detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
22.11.2023 15:37
Верховна Рада знову закликала світ визнати Голодомор геноцидом українського народу
Верховна Рада знову закликала світ визнати Голодомор геноцидом українського народу
Відповідну заяву до 90-ї річниці трагедії парламент ухвалив сьогодні, 22 листопада.

Верховна Рада ухвалила заяву у зв’язку з 90-ми роковинами Голодомору 1932–1933 років в Україні, вкотре закликавши парламенти держав світу і міжнародні організації визнати Голодомор геноцидом українського народу. Про це повідомили народний депутат Ярослав Железняк і сайт Верховної Ради.

«Вшановуючи пам’ять співвітчизників, які стали жертвами Голодомору в Україні, вчиненого злочинним комуністичним тоталітарним режимом у 1932– 1933 роках,

наголошуючи, що свідоме і цілеспрямоване вбивство голодом мільйонів українців було ще одним інструментом геноциду українського народу російським імперіалізмом, який і досі не змінив своєї мети — знищення України і українського народу,

[Верховна Рада] вкотре закликає міжнародні організації та парламенти держав світу до відновлення історичної справедливості та визнання Голодомору 1932–1933 років в Україні злочином геноциду українського народу», — йдеться в заяві, яку цитує Железняк.

У заяві зазначається, що визнання Голодомору 1932–1933 років міжнародними організаціями та парламентами держав світу «стане сигналом тим політичним режимам, які хочуть вдатися до нових актів геноциду, а також вагомим внеском у справу забезпечення мирного і безпечного майбутнього для прийдешніх поколінь».

Рада також висловлює глибоку вдячність 28 іноземним державам, які вже визнали Голодомор в Україні актом геноциду.

Крім того, український парламент у своїй заяві визнає російську збройну агресію проти України «продовженням російської геноцидної імперської політики, метою якої є покарання українців за прагнення розбудовувати сучасну успішну демократичну державу, за цивілізаційний вибір — бути частиною Об’єднаної Європи».

Нагадаємо, після початку повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році визнали Голодомор геноцидом українського народу парламенти Бразилії, Ірландії, Молдови, Німеччини та Чехії, а вже у 2023-му — парламенти Болгарії, БельгіїФранціїІсландіїВеликої Британії, Словенії, Словаччини, Хорватії, Люксембургу, НідерландівВельсу, а також сенат Італії.

Крім того, 15 грудня 2022-го  Європейський парламент підтримав резолюцію про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу.

12 жовтня 2023-го Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, яка, зокрема, визнає Голодомор актом геноциду, спрямованим на знищення української нації. 

Водночас парламент Румунії визнав Голодомор злочином проти людства та українського народу, а парламент Австрії — «жахливим злочином».

Читайте також: 

Фото: Верховна Рада

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY