У Газі від ізраїльського удару загинули двоє журналістів Al Jazeera

У Газі від ізраїльського удару загинули двоє журналістів Al Jazeera

8 Січня 2024
653

У Газі від ізраїльського удару загинули двоє журналістів Al Jazeera

653
Один із загиблих був сином керівника бюро Al Jazeera у Секторі Гази, який у жовтні вже втратив через війну дружину, сина, дочку та онука. Армія оборони Ізраїлю заявила, що обоє загиблих їхали в автомобілі разом з терористом, який керував дроном.
У Газі від ізраїльського удару загинули двоє журналістів Al Jazeera
У Газі від ізраїльського удару загинули двоє журналістів Al Jazeera

Агентство Al Jazeera заявило, що 7 січня внаслідок атаки Ізраїлю в Сектори Газа були вбиті двоє її журналістів. Про це повідомляють, зокрема, «Радіо Свобода», BBC, WP, Voice of Europe.

Як повідомив кореспондент Al Jazeera Хішам Закут, група журналістів прямувала до району Морадж на північний схід від Рафаха, як раптом їхній автомобіль атакував безпілотник.

Внаслідок атаки загинули журналіст і оператор 27-річний Хамза аль-Дахдух та журналіст-фрилансер 20-річний Мустафа Турая. Обидва журналісти працювали як для Al Jazeera, так і для AFP та інших інформаційних агенцій. 

Третій журналіст, який їхав разом з ними, Хазем Раджаб отримав важке поранення.

Фотожурналіст Амер Абу Амр повідомив у фейсбуці, що він та інший журналіст Ахмед аль-Бурш пережили удар.

Хамза разом з групою журналістів мав намір зробити репортаж про ситуацію в районі Морадж, який ізраїльська армія оголосила «гуманітарною зоною», але який нещодавно зазнав бомбардувань. Переміщені мешканці Гази шукали тут притулку, рятуючись від бомбардувань в інших районах.

Al Jazeera заявила, що «рішуче засуджує напад ізраїльських окупаційних сил на автомобіль палестинських журналістів». Наслідки удару по автомобілю журналістів показали у прямому ефірі телеканалу.

Свідки розповіли AFP, що по машині було випущено дві ракети — одна влучила в передню частину автомобіля, а друга — у Дахду, який сидів поруч із водієм.

Як повідомляє Times of Israel, Армія оборони Ізраїлю ввечері в неділю відреагувала на повідомлення про загибель двох палестинських журналістів, заявивши, що обоє загиблих їхали в автомобілі разом з терористом, який керував дроном.

У відповідь на запит із цього приводу пресслужба ЦАХАЛу повідомила The Times of Israel, що ізраїльський військовий літальний апарат «ідентифікував і вразив терориста, який керував літальним апаратом таким чином, що ставив під загрозу сили ЦАХАЛу».

Армія оборони Ізраїлю повідомила, що їм відомо про те, що під час удару були вбиті ще двоє підозрюваних, які перебували з терористом в одній машині.

Марк Регев, старший радник прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньяху, сказав BBC, що «Ізраїль навмисно не атакує журналістів». «Сказати, що Ізраїль навмисно атакує пресу, смішно, ми єдина країна на Близькому Сході, яка фактично підтримує вільну пресу», — сказав він.

На загибель журналістів уже відреагував державний секретар США Ентоні Блінкен, який 7 січня якраз перебував з візитом у Катарі, де розташована штаб-квартира Al Jazeera. Блінкен назвав загибель двох журналістів «неймовірною трагедією».

«Це неймовірна трагедія. І це також трапилося з... надто великою кількістю невинних палестинських чоловіків, жінок і дітей», — сказав Блінкен.

Один із загиблих журналістів, Хамза аль-Дахдух, був сином керівника бюро Al Jazeera у Секторі Гази Ваеля аль-Дахдуха. У жовтні Ваель аль-Дахдух вже втратив чотирьох членів сім'ї. Його дружина Амна, онук Адам, 15-річний син Махмуд і семирічна дочка Шам загинули під час ізраїльського удару.

Нагадаємо, за даними Комітету захисту журналістів станом на кінець листопада, з початку війни між Ізраїлем та ХАМАСом загинуло щонайменше 53 журналісти і представники ЗМІ.

Станом на початок грудня Міжнародна федерація журналістів зафіксувала 68 убитих журналістів в Ізраїлі та Секторі Гази.

Фото: Хамза Аль-Дахдух (праворуч) і його батько Ваель Аль-Дахдух / BBC

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
653
Читайте також
09.12.2023 16:07
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
788
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
111 дн. тому
Хто ще сумнівається у терористичній недокраїні Ізраїль? Ну тоді подивитися як гине Україна після Божих.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду