Забужко, Розвадовська і Ставчук: до списку BBC «100 жінок 2023 року» ввійшли три українки

Забужко, Розвадовська і Ставчук: до списку BBC «100 жінок 2023 року» ввійшли три українки

21 Листопада 2023
1064
21 Листопада 2023
10:56

Забужко, Розвадовська і Ставчук: до списку BBC «100 жінок 2023 року» ввійшли три українки

1064
Торік у переліку «BBC 100 Women» було вісім представниць України, включно з першою леді Оленою Зеленською.
Забужко, Розвадовська і Ставчук: до списку BBC «100 жінок 2023 року» ввійшли три українки
Забужко, Розвадовська і Ставчук: до списку BBC «100 жінок 2023 року» ввійшли три українки

Британська телерадіомовна корпорація BBC оголосила цьогорічну сотню впливових жінок, які надихають. У переліку «BBC 100 Women 2023» три українки: письменниця Оксана Забужко, захисниця прав дітей, засновниця фонду «Голоси дітей» Олена Розвадовська та експертка з клімату Ірина Ставчук.

Список опублікували на сайті BBC.

Оксана Забужко потрапила до списку жінок, що надихають, як авторка понад 20 літературних творів, серед яких художня проза, поезія та публіцистика. «Її вважають однією з найвидатніших письменниць, поетес та інтелектуалок України. Міжнародну популярність їй принесли романи “Польові дослідження з українського сексу” та “Музей покинутих секретів”. Її книги перекладені 20 мовами й відзначені безліччю національних та міжнародних нагород», — розповідають автори проєкту про Забужко.

Олена Розвадовська представлена в «BBC 100 Women 2023» так: «Допомогти українським дітям пережити травми війни — місія Олени Розвадовської. Вона є засновницею благодійного фонду “Голоси дітей”, який надає психологічну підтримку дітям, що постраждали внаслідок бойових дій. Організація з'явилася з ініціативи знизу у 2019 році, за чотири роки після того, як Розвадовська почала волонтерити у прифронтових районах Донбасу. Нині у фонді працюють понад 100 психологів у 14 центрах, є також безплатна гаряча лінія. Фонд допоміг десяткам тисяч дітей та батьків. Розвадовська брала участь у роботі над документальним фільмом “Будинок зі скалок”, який розповідає про дитячий притулок. Стрічка потрапила до списку номінантів на “Оскар 2023”. Також Олена разом із своєю командою видала книгу “Війна голосами дітей”».

У розповіді про Ірину Ставчук, яка у 2019–2022 роках була заступницею міністра екології, а нещодавно приєдналася до Європейської кліматичної фундації як менеджерка програми в Україні, зауважено, що вона розробляє екологічні та кліматично стійкі рішення для післявоєнного відновлення України.

Крім українки Ставчук, до сотні потрапили ще 27 борчинь за клімат на планеті. Також серед цьогорічних жінок-натхненниць — адвокатка і колишня перша леді США Мішель Обама, адвокатка з прав людини Амаль Клуні, футболістка, володарка «Золотого м’яча» Айтана Бонматі, експертка з ШІ Тімніт Гебру, голлівудська зірка Америка Феррера, представниця руху фемінізму Глорія Стайнем.

Чимало у «BBC 100 Women 2023» — борчині за права корінного населення, жінок, дітей, біженців, черниці, вчительки та науковиці. Серед них:

Наджла Мохамед-Ламін (Західна Сахара) — засновниця Бібліотечного центру «Алмасар», навчає жінок і дітей у таборах для біженців із Сахари в Алжирі;

Уланда Мтамба (Малаві) — бореться проти ранніх дитячих шлюбів дівчат;

Тамар Мусерідзе (Грузія) — у 31 рік дізналася, що її усиновили, і відтоді досліджує незаконні усиновлення й торгівлю немовлятами;

Канан Даґдевірен (Туреччина) — винайшла ультразвуковий пластир для раннього виявлення раку молочної залози;

Сара Аль-Сакка (Палестина) — перша сертифікована палестинська жінка-хірург у Секторі Гази, працює в його найбільшій лікарні Аль-Шифа, використовує свій інстаграм, щоб задокументувати досвід лікування людей під час війни;

Наталі Псайла (Мальта) — лікарка, яка бореться за право жінок на аборт;

Кароліна Діас Піментель (Перу) — журналістка з аутизмом.

Також у списку дві росіянки — пожежниця Софія Косачова та координаторка Феміністичного антивоєнного опору Дар'я Серенко.

Нагадаємо, торік до списку найвпливовіших жінок за версією BBC потрапили вісім українок — перша леді Олена Зеленська, парамедикиня Юлія «Тайра» Паєвська, захисниця прав людей з інвалідністю Юлія Сачук, правозахисниця Олександра Матвійчук, математикиня Марина Вязовська, журналістка Крістіна Бердинських, лікарка-педіатриня Ірина Кондратова, політикиня і волонтерка Яна Зінкевич.

Нинішній список «100 жінок, які надихають» від ВВС — вже десятий. Проєкт заснували у 2013 році.

Фото: ВВС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1064
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду