Журналіста Віталія Портникова нарешті нагородили Шевченківською премією за публіцистичні статті та виступи останніх років

Журналіста Віталія Портникова нарешті нагородили Шевченківською премією за публіцистичні статті та виступи останніх років

20 Серпня 2023
3897
20 Серпня 2023
15:30

Журналіста Віталія Портникова нарешті нагородили Шевченківською премією за публіцистичні статті та виступи останніх років

3897
Церемонія нагородження лауреатів вперше відбувалася у Бородянці.
Журналіста Віталія Портникова нарешті нагородили Шевченківською премією за публіцистичні статті та виступи останніх років
Журналіста Віталія Портникова нарешті нагородили Шевченківською премією за публіцистичні статті та виступи останніх років

20 серпня відбулося нагородження відзнаками лауреатів Національної премії імені Тараса Шевченка. Вперше за історію незалежної України премію не вручили до дня народження поета. Також вперше церемонія відбувалась у містечку Бородянка, що на Київщині. Це місто зазнало руйнувань на початку російського вторгення у 2022 році. 

Політичний оглядач, журналіст, публіцист, телеведучий Віталій Портников нагороджений премією за «публіцистичні статті та виступи останніх років».

«Це рішення дуже важливе для мене. Хочу подякувати своїм колегам, які намагаються бути на висоті інформаційних завдань всі ці 18 місяців жорстокої війни. Багатьох з них вже немає серед нас. Багато з них продовжують виконувати свій обов’язок у Збройних силах України. Саме тому хочу насамперед подякувати ЗСУ», — зазначив Портников під час церемонії нагородження. 

У жовтні минулого року журналіст отримав Премію імені Василя Стуса.

 

Національної премії імені Тараса Шевченка цьогоріч також удостоєні:

  • поетеса Катерина Калитко за книгу поезій «Орден мовчальниць»;
  • виконавці гурту «Хорея Козацька» Тарас Компаніченко, Максим Бережнюк, Северин Данилейко, Ярослав Крисько, Сергій Охрімчук за аудіоальбом «Пісні Української революції»;
  • літературознавець Михайло Назаренко за книгу «Крім "Кобзаря". Антологія української літератури. 1792–1883»;
  • режисерка Ірина Цілик за документальний фільм «Земля блакитна, ніби апельсин».

У категоріях «Театральне» та «Візуальні мистецтва» лауреатів не оголосили. 

Відзнаки лауреатів цього року вручали  т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв  та голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Євген Нищук.

Як повідомляв «Детектор медіа», цьогоріч уперше за багато років 9 березня не оприлюднили імен лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка. Хоча Комітет визначився з фіналістами премії ще в січні 2023 року.

Натомість 10 березня на зустрічі президента Зеленського з діячами культури та мистецтва голова Комітету Юрій Макаров запропонував передбачити номінації для творів, створених під час повномасштабної війни на воєнну тему, а також повідомив, що у двох номінаціях цьогоріч не було визначено переможця. Тож, за його словами, було б правильним відкласти нагородження і доповнити список іменами тих людей, які беруть участь у війні.

Президент Зеленський підтримав ініціативу Юрія Макарова. Вже 10 березня Комітет Шевченківської премії оголосив про створення в рамках премії спеціальної номінації «За внесок у перемогу», до якої мали ввійти твори, написані в 2022 році «на війні чи про війну». У коментарі «ДМ» Юрій Макаров заявив, що додаткові нагороди «За внесок у перемогу» планують вручити у кожній з традиційних номінацій.

Однак уже 12 березня Комітет Шевченківської премії все ж таки назвав переможців у п'ятьох звичних номінаціях. А наступного дня голова Комітету Юрій Макаров оголосив, що подав у відставку через незгоду деяких членів Комітету з його ініціативою щодо додаткових нагород. 

Услід за Макаровим 16 березня про складання повноважень оголосили 13 членів Комітету

22 травня президент Володимир Зеленський призначив ексміністра культури та актора Євгена Нищука головою Комітету з Шевченківської премії та доручив йому подати пропозиції щодо нового персонального Комітету.

28 липня президент підписав Указ про присудження цьогорічної премії та затвердив новий склад Комітету. Розмір Шевченківської премії на 2023 рік, згідно з указом, становить 429 тисяч гривень.

Фото: «Радіо Свобода»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3897
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Перець
250 дн. тому
Вручити шевченківську премію журналісту, котрий на неї беззаперечно заслуговує, майже через півроку з дня народження Шевченка - це діагноз. Невже Портніков такий страшний, як і у свій час Шевченко був страшним для царської росії?
Дмитро
251 дн. тому
Нынешние "можновладці" опозорили уже все что смогли, даже Шевченковскую премию.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду