Новини — це про важливе

Новини — це про важливе

13 Листопада 2023
875
13 Листопада 2023
09:00

Новини — це про важливе

Олег Джолос
викладач Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, кандидат наук із соціальних комунікацій
875
Новини завжди були і є важливими, і коли мова про політику, фінанси, й навіть коли йдеться про спорт чи погоду.
Новини — це про важливе
Новини — це про важливе

Значення новин зростає в рази, коли країна перебуває у стані війни. І тут уже має йтися не просто про подання інформації про факти й події, а про відповідальне інформування принаймні з боку медіа або тих, хто такими себе вважає чи то намагається бути.

Ні для кого не секрет, що саме новини в медіа формують інформаційний порядок денний для своїх аудиторій. Хоча зараз і аудиторія може сформувати собі певну джерельну медійну екосистему, яка і формує її власний інформаційний мейнстрим. Я, так само як і більшість із нас, маю певний набір джерел, переважно на цифрових платформах, із яких отримую новини, які, за журналістською теорією, мають бути в першу чергу про важливе й актуальне.

Що сьогодні й фактично вже майже рік і десять місяців є найважливішою темою в Україні? Відповідь очевидна: це війна! І в цілому мої медіаджерела в першу чергу інформують мене про війну і все, що з нею безпосередньо пов’язане. Але минулого тижня навіть мій перевірений медійний чеклист, як на мене, наблизився до дна, бо, можливо, «ще й не таке буде». Йдеться про цілу низку повідомлень спочатку про «довгоочікуване відкриття», а потім про «величезні кілометрові черги» до нововідкритих (після призупинення на початку війни) магазинів відомого скандинавського бренду одягу. Ці новини супроводжували численні фото і відео, на яких українці чекали своєї черги годинами зі знову ж таки годинними перервами під час повітряної тривоги. В цих повідомленнях, які поширювали й вебсайти медіа, й телеграм-канали, і навіть окремі теле- і радіостанції, якщо і стосувались теми війни, то хіба що в частині повітряних тривог. Навіть в одному матеріалі йшлося про те, що ці багатогодинні тривоги, викликані «всього-на-всього вильотами МіГів нашого ворога десь там», створюють незручності не тільки для покупців, а в першу чергу для бізнесу. Мережа відомих ресторанів швидкого харчування чи то її відвідувачі навіть пропонують дозволити їй працювати в цей час… І про все це повідомляють медіа протягом кількох днів. Родзинкою на торті особисто для мене став один ресурс, де у стрічці йшла новина з низкою жахливих фото про запеклі бої навколо Авдіївки — й одразу за нею було розміщено відеоповідомлення (з музикою, фонтаном, усмішками й т. д.) про кілометрові черги одразу до двох магазинів одягу: до вже згаданого скандинавського додався ще й новий польський одежний ритейл. Щоб мене правильно зрозуміли: я не маю нічого проти якісного й недорогого одягу, теж інколи купую речі. Але ж робити з цього приводу топновину дня, навіть кількох днів, під час війни?!

В цьому контексті дуже слушним чи то влучним став виступ СЕО Starlight Media Олександра Богуцького в рамках дискусії «Трансформація, перетворення, перемога: роль медіа та інфлюєнсерів» на Donbas Media Forum 2023.

Олександр Богуцький

«Рішення Президента України Володимира Зеленського не запроваджувати військову цензуру будується винятково на довірі до українських журналістів та до якості їхньої роботи. Цілком логічно, що тема №1 у новинах зараз — це війна та допомога армії… Головна мета — аби війна, наші військові, наші дії для перемоги та кращого українського майбутнього залишалися топтемами в порядку денному», — сказав Олександр Богуцький.

Важко не погодитися з паном Богуцьким, що пріоритетом принаймні для вітчизняних медіа і журналістів мають бути не сюжети заради хайпу і переглядів, а матеріали заради допомоги країні та наближення нашої перемоги.

Олег Джолос, викладач Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, кандидат наук із соціальних комунікацій

Головне фото: Дискусія «Трансформація, перетворення, перемога: роль медіа та інфлюєнсерів» на Donbas Media Forum 2023 (Максим Поліщук, «Детектор медіа»)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
875
Читайте також
27.07.2024 09:00
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
279
28.04.2024 09:00
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
1 535
20.03.2024 09:00
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
1 266
29.01.2024 09:04
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
1 029
27.11.2023 10:30
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
640
10.11.2023 15:43
Ольга Чорна
«Детектор медіа»
1 506
26.10.2023 17:22
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
838
25.09.2023 11:30
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
1 630
15.09.2023 09:00
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
2 613
23.08.2023 17:01
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
812
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду