KyivMusicFilm: Фільм «Іван і Марта» може вийти у прокат в обмеженій кількості кінотеатрів

KyivMusicFilm: Фільм «Іван і Марта» може вийти у прокат в обмеженій кількості кінотеатрів

5 Листопада 2023
1487
5 Листопада 2023
13:20

KyivMusicFilm: Фільм «Іван і Марта» може вийти у прокат в обмеженій кількості кінотеатрів

1487
За словами продюсерки стрічки Оксани Іванюк, покази наразі відклали через «стандартні процедури оформлення документів з Держкіно».
KyivMusicFilm: Фільм «Іван і Марта» може вийти у прокат в обмеженій кількості кінотеатрів
KyivMusicFilm: Фільм «Іван і Марта» може вийти у прокат в обмеженій кількості кінотеатрів

Фільм режисера Сергія Буковського «Іван і Марта» можуть поновити в національному прокаті вже наступного тижня, однак його покажуть у значно меншій кількості кінотеатрів, ніж планувалось. Такі припущення зробив засновник компанії-дистриб’ютора KyivMusicFilm Кирило Марікуца в коментарі «Детектору медіа».

У четвер, 2 листопада, у прокат вийшов документальний фільм Сергія Буковського «Іван і Марта», який розповідає про літературознавця і дисидента Івана Дзюбу та його дружину Марту. Натомість уже 3 листопада компанія-дистриб’ютор KyivMusicFilm повідомила, що показ стрічки в кінотеатрах доведеться відкласти на деякий час. У компанії пояснили, що фільм не випустять «через невирішені питання продюсерів з Держкіно», однак не уточнили, в чому саме полягають ці питання. 

«Детектор медіа» звернувся до KyivMusicFilm із запитом про коментар. Ми запитали, з яких причин припинили показ стрічки, коли компанії стало відомо про це рішення, хто є його ініціатором, чи виникали раніше подібні труднощі з Держкіно щодо показу стрічок, а також коли фільм «Іван і Марта» можуть зрештою повернути до кінотеатрів.

Сьогодні наша редакція отримала від компанії офіційну відповідь. Публікуємо її без купюр. 

«Ми, як дистрибʼютор, вже працюємо з готовим фільмом і подаємо документи для отримання прокатного посвідчення. Ми це зробили та чекали на наказ щодо включення фільму у реєстр, паралельно займались промоцією стрічки та організацією премʼєри. В останній момент стало зрозуміло, що фільм з юридичної точки зору не готовий. Без урегулювання юридичних аспектів Держкіно не можуть включити стрічку до реєстру фільмів, без цього кінотеатри не мають права демонструвати фільм.

Ми, як дистрибʼютор, дізнались про це у день старту прокату — четвер, 2 листопада.

Раніше подібних труднощів не виникало. У дистрибʼюторів дуже проста комунікація — ми подаємо документи та отримуємо включення фільму у реєстр (аналог прокатного посвідчення). Ми займаємось дистрибуцією 7 років та працюємо в рамках чинного законодавства, не робили нічого, що суперечить нормам та законам — тому конфліктів не було.

Прогнози про те, коли фільм повернеться до кінотеатрів, залежить від врегулювання цього питання. За оптимістичними прогнозами — наступного тижня. Але, на жаль, стрічка буде доступна у значно меншій кількості кінотеатрів, ніж планувалось, так як розклад релізів формується завчасно, і у кінотеатрах вже фізично може не бути сеансів для фільму», — йдеться у відповіді засновника KyivMusicFilm Кирила Марікуци. 

«ДМ» також звернувся до продюсерки стрічки Оксани Іванюк з проханням пояснити причини відкладення показів стрічки і отримав таку відповідь: «Тривають стандартні процедури оформлення документів з Держкіно. Усі сторони роблять все можливе для того, щоб фільм якомога швидше побачили глядачі. Зараз намагаємося розібратися з цією проблемою». 

Наразі продюсери не уточнюють, що саме трапилося з юридичного погляду та чому проблема з документацією виникла вже після запуску стрічки в національний прокат. 

Дружина режисера Сергія Буковського, кіноредакторка Вікторія Бондар розповіла, що їм також поки що не відомі причини припинення показів. За словами продюсерів, Держкіно отримало всі необхідні документи. 

«Ми знаємо лише, що продюсери надали Держкіно всі необхідні документи. На жаль, нам не сказали, коли стрічку зможуть повернути в прокат. Однак ми чекаємо, і багато наших друзів також хотіли подивитися фільм та купили квитки. Дуже шкода, звісно. Як сказав Сергій (Сергій Буковський. — Ред.), Іван Михайлович зі своїми друзями посміялися би над цією ситуацією.

Чекаємо, щоб люди все ж переглянули цю стрічку про українських дисидентів. Ми вважаємо, що всі мають знати, хто боровся за те, щоб зараз ми мали нашу незалежність», — сказала Бондар.

«Детектор медіа» також надіслав запит Держкіно та очікує на відповідь відомства.

Фото Сергія Буковського

обмеженій кількості кінотеатрів
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1487
Читайте також
20.06.2023 13:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
3 418
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду