Новий фільм Сергія Буковського «Іван і Марта» вийде в український прокат

Новий фільм Сергія Буковського «Іван і Марта» вийде в український прокат

19 Жовтня 2023
908
19 Жовтня 2023
18:53

Новий фільм Сергія Буковського «Іван і Марта» вийде в український прокат

908
З 2 листопада стрічку про життя і творчість українського дисидента Івана Дзюби та його дружини Марти покажуть в обмеженому прокаті.
Новий фільм Сергія Буковського «Іван і Марта» вийде в український прокат
Новий фільм Сергія Буковського «Іван і Марта» вийде в український прокат

З 2 листопада в українських кінотеатрах покажуть документальний фільм режисера Сергія Буковського про життя і творчість українського дисидента, письменника-шістдесятника, літературознавця Івана Дзюби та його дружини Марти. Про це повідомила пресслужба стрічки. 

Стрічка «Іван і Марта» вийде в Україні в обмеженому прокаті. Перелік міст і кінотеатрів оновлюватиметься за посиланням.

«Іван Дзюба, родом з Донбасу, усе своє життя присвятив відродженню української культури та самобутності й рішуче виступав проти русифікації. Пережити репресії та не втратити віри Дзюбі допомагала Марта, його надійна опора й кохання усього життя. Саме з її уст ми почуємо історію їх знайомства, любові і спільної боротьби за ідеали, які підривали існування радянського режиму», — розповіли у пресслужбі. 

Стрічка Сергія Буковського розповість про те, як формувалось коло талановитих однодумців-інтелектуалів, чим жили українські шістдесятники між Києвом та Львовом і як вони обрали шлях опору режиму.

Музику для фільму написав італійський композитор Сандро ді Стефано. Стрічку знято ТОВ «Ай К’ю» за підтримки Держкіно.

Прем’єра фільму «Іван і Марта» відбулася на цьогорічному ювілейному Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA.

Як розповідав «Детектору медіа» Сергій Буковський, робота над стрічкою розпочалася ще восени 2018 року. Команді вдалося з другої спроби пройти конкурс та отримати кошти на зйомки. За роки створення первісний задум фільму змінився. Іван Дзюба пішов із життя 22 лютого минулого року, за кілька днів до повномасштабного російського вторгнення.

«Почалася війна, треба було змінювати контекст, структуру, і найголовніше — "перекладати" драматургію на плечі пані Марти Дзюби. На щастя, ми встигли зафільмувати Івана Михайловича, і його світлий образ буде збережений в архіві для нащадків. Вірю, так і буде», — сказав режисер.

Нагадаємо, Сергій Буковський український режисер-документаліст, лауреат Шевченківської премії. Серед найвідоміших його стрічок  «В. Сильвестров» про композитора Валентина Сильвестрова, «Головна роль» про кіноакторку Ніну Антонову та «Живі» про українців, які пережили Голодомор 1932–1933 років.

Цього року режисер став лауреатом премії імені Василя Стуса, яку присуджують митцям за особливий внесок в українську культуру та стійкість громадянської позиції. 

Фото: кадр з фільму

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
908
Читайте також
20.06.2023 13:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
3 418
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду