Суд не задовольнив вимогу Дубінського виключити його з реєстру держзрадників

Суд не задовольнив вимогу Дубінського виключити його з реєстру держзрадників

18 Жовтня 2023
2105
18 Жовтня 2023
17:14

Суд не задовольнив вимогу Дубінського виключити його з реєстру держзрадників

2105
Нардеп подавав позов про захист честі, гідності та ділової репутації проти Руху «Чесно», але програв суд.
Суд не задовольнив вимогу Дубінського виключити його з реєстру держзрадників
Суд не задовольнив вимогу Дубінського виключити його з реєстру держзрадників

Суд залишив без задоволення позов проти Руху «Чесно» народного депутата Олександра Дубінського, обраного від партії «Слуга народу», про захист честі, гідності та ділової репутації. 

Дубінський вимагав, щоб його виключили з Реєстру Zрадників, а також згадував у позові кілька матеріалів «Чесно», зокрема, спецпроєкт під вибори «Медіаоборона» та статтю про відбілювання іміджу Дубінського. Про це повідомили в Русі «Чесно».

«Суд вирішив залишити цей позов без задоволення, адже у наших матеріалах мова йде про оцінку діяльності Дубінського як публічного діяча. Команда Реєстру чітко дотримується розробленої методології, використовує інформацію лише з перевірених джерел», — прокоментувала лідерка «Чесно» Віта Думанська.

Адвокат Юрій Мельник, який представляв Рух «Чесно» в судовому процесі, сказав, що при розгляді справи суд підтримав позицію «Чесно», врахувавши публічний статус Дубінського та зміст оскаржуваної інформації. 

«Суд підтримав позицію Руху “Чесно” відносно того, що поширена організацією інформація була вираженням суб’єктивної думки, для якої наявне фактичне підґрунтя. На підставі цього суд прийшов до висновку про відмову у задоволенні вимог Дубінського, оскільки оскаржуване висловлювання не може бути витлумачено як таке, що містить фактичні дані, що виключає можливість визнання його недостовірним. Чинним законодавством не передбачена можливість притягнення до відповідальності за висловлювання оціночних суджень», — пояснив Юрій Мельник.

У рішенні суду вказано, що з огляду на необхідність громадського контролю за діяльністю державних органів та посадових осіб інформація, яка розповсюджується щодо державних посадовців, публічних осіб, є суспільно важливою інформацією, а обмеження щодо розповсюдження цієї інформації та межі критики й оцінки поведінки є ширшими, ніж межі критики та оцінки поведінки пересічного громадянина.

Суд вказав на те, що публічна особа, державний службовець мають бути готові до підвищеного рівня критики, в тому числі у грубій формі, прискіпливої уваги суспільства і зацікавленості їхньою діяльністю та особистим життям, адже вони, обираючи кар’єру публічної особи, погодились на таку увагу.

Наразі рішення Подільського районного суду ще не набрало законної сили, оскільки його можна оскаржити в апеляції.

Інтереси Дубінського в суді проти Руху «Чесно» представляє Клим Братківський, який критикував рішення РНБО щодо закриття проросійських каналів 112, ZIK, NewsOne. Раніше Братківський вже представляв інтереси нардепа, коли проти нього позивалися Уляна Супрун та Сергій Стерненко. Крім того, Клим Братківський відзначився активною участю у цькуванні виконувачки обов’язків директора музею Голодомору Лесі Гасиджак через її зовнішність.

Нагадаємо, 16 березня 2022 року Рух «Чесно» запустив реєстр держзрадників. Також НАЗК  створило для СБУ базу даних осіб, які можуть бути зрадниками України. Починаючи з 31 березня, організації працюють над реєстром разом.

Дубінський потрапив до реєстру зрадників, оскільки систематично поширював російську пропаганду про зовнішнє управління Україною, біолабораторії, називав гасло «Слава Україні» нацистським. Окрім цього, він є фігурантом антикорупційних розслідувань.

Детальніше про покарання колаборантів читайте в матеріалі «Детектора медіа» «Закон про колабораціонізм: чи покарають фігурантів Дошки ганьби?».

«Детектор медіа» збирає докази зради та колабораціонізму публічних людей — політиків, політичних коментаторів, громадських діячів, медійників — на Дошці ганьби. Ви можете допомогти нам, якщо знаєте когось, кого ми пропустили.

Фото: інстаграм Олександра Дубінського

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2105
Читайте також
14.03.2023 20:54
Роман Мельник
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
3 150
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олекса
192 дн. тому
За грати тварюку.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду