ІМІ: З початку російсько-української війни у 2014 році загинули 75 журналістів

ІМІ: З початку російсько-української війни у 2014 році загинули 75 журналістів

2 Листопада 2023
938
2 Листопада 2023
12:32

ІМІ: З початку російсько-української війни у 2014 році загинули 75 журналістів

938
З них 68 загинули після початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року.
ІМІ: З початку російсько-української війни у 2014 році загинули 75 журналістів
ІМІ: З початку російсько-української війни у 2014 році загинули 75 журналістів

Згідно з даними Моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа, який здійснює Інститут масової інформації, з початку російсько-української війни, в період із 2014-го до 2023 року, загинули 75 медійників.

«Із 2014 року війна Росії проти України супроводжується злочинами проти журналістів та знищенням незалежної журналістики на тимчасово окупованих українських територіях, а від повномасштабного вторгнення у 2022 році й на підконтрольній українській владі території. Вбивства, викрадення, погрози, арешти представників ЗМІ — лише невеликий перелік злочинів російських окупантів проти медіа», — прокоментувала Катерина Дячук, керівниця відділу моніторингу свободи слова ІМІ.

Семеро журналістів були вбиті в Україні до повномасштабного вторгнення, в період із 2014-го до 2022 року. Троє з них загинули під час виконання журналістської роботи, четверо — як учасники бойових дій. Всі вони загинули в Донецькій та Луганській областях.

ІМІ нагадує, що у 2014–2015 роках під час виконання професійної діяльності загинули троє медійників — фотокореспондент газети «Сегодня» Сергій Ніколаєв, італійський фотокореспондент Андреа Рокеллі та його російський перекладач Андрій Миронов. Ще четверо медійників загинули на фронті, захищаючи зі зброєю в руках Україну від російської агресії: Віктор ГурнякОлександр ЧерніковДмитро Лабуткін та Олег Задоянчук.

За даними моніторингу ІМІ, 68 журналістів загинули в Україні після початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року. 10 із них загинули під час виконання професійних обов’язків, 58 — як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів чи катувань (з них 45 загинули як учасники бойових дій, 13 — унаслідок російських обстрілів або катувань).

ІМІ зауважує, що не фіксує у своєму моніторингу загибель представників російських пропагандистських ресурсів на окупованих територіях України, оскільки вони ведуть не журналістську діяльність, а інформаційний супровід військової агресії. Окрім того, всі вони потрапляють на територію України в незаконний спосіб. «Саме їхні дії призводять до знищення свободи слова і тиску на реальних медійників, які працюють з дотриманням принципів свободи слова та етичних і професійних стандартів. Пропагандисти мають бути справедливо покарані за свої дії, які призвели до розпалювання війни й масового знищення українських громадян», — наголошує у своєму матеріалі Інститут масової інформації.

Нагадаємо, раніше ми писали, що в контексті повномасштабної війни Росії та скоєних нею злочинів проти України слово «пропаганда» вже не відображає повною мірою того, що насправді зробили і продовжують робити ті, кого називають російськими пропагандистами. На думку директорки Інституту масової інформації Оксани Романюк, слово «пропаганда» необхідно замінити на інший термін — «агресивна пропаганда» або «геноцидна риторика».

За даними щомісячного моніторингу Інституту масової інформації «Барометр свободи слова», у вересні 2023-го в Україні було скоєно 14 злочинів проти свободи слова.

13% опитаних Інститутом масової інформації журналістів зізнались у тому, що їх змушують писати джинсу в медіа, де вони працюють. Це на 5% менше порівняно з аналогічним опитуванням, яке ІМІ проводив у вересні 2020 року. Тоді про те, що вони змушені писати замовні матеріали, заявили 18% респондентів. 

Українські онлайн-медіа стали публікувати більше замовних матеріалів. Такого висновку дійшли аналітики Інституту масової інформації, дослідивши публікації у 25 онлайн-медіа, що виходили протягом 11–13 вересня 2023 року.

Фото: maidanmuseum.org

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
938
Читайте також
09.12.2023 16:07
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
788
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду