ІМІ: 13% журналістів зізнались, що їх змушують писати джинсу — переважно комерційного характеру

ІМІ: 13% журналістів зізнались, що їх змушують писати джинсу — переважно комерційного характеру

17 Жовтня 2023
1182
17 Жовтня 2023
13:31

ІМІ: 13% журналістів зізнались, що їх змушують писати джинсу — переважно комерційного характеру

1182
Незважаючи на суттєве зменшення політичної джинси, досить значною залишається кількість медіа, які розміщують матеріали в інтересах власників чи їхніх партнерів
ІМІ: 13% журналістів зізнались, що їх змушують писати джинсу — переважно комерційного характеру
ІМІ: 13% журналістів зізнались, що їх змушують писати джинсу — переважно комерційного характеру

13% опитаних Інститутом масової інформації журналістів зізнались у тому, що їх змушують писати джинсу в медіа, де вони працюють. Це на 5% менше порівняно з аналогічним опитуванням, яке ІМІ проводив у вересні 2020 року. Тоді про те, що вони змушені писати замовні матеріали, заявили 18% респондентів. 

5% опитаних ІМІ журналістів сказали, що джинсою в їхніх медіа займається відділ маркетингу (або інший відділ). 81% медійників заявили, що принаймні вони особисто до джинси не дотичні.  

Такі результати анонімного кількісного онлайн-опитування журналістів методом анкетування, проведеного Інститутом масової інформації  у вересні 2023 року.

Це ж опитування показало, що кількість медіа, які публікують або видають в ефір приховану рекламу, скоротилася на 15%.

«Падіння рекламного ринку вплинуло і на ринок джинси. Зокрема, 66% опитаних медійників зазначили, що медіа, в якому вони працюють, не розміщує прихованої реклами взагалі. Для порівняння: у вересні 2020 року цей показник становив 50%», — зауважують аналітики ІМІ. 

Помітною є тенденція і щодо зменшення політичної джинси в медіа. Так, лише 11% опитаних цього разу журналістів вказали на те, що їхнє медіа розміщує і політичну, і комерційну джинсу, тоді як у 2020 році таких було 25%. Лише комерційну джинсу розміщують 11% респондентів (у 2020-му чистих «комерційників» було 9%). Показовим є і те, що на сьогодні лише 2% опитаних ІМІ медіа розміщують тільки політичну джинсу, тоді як у вересні 2020 року таких було аж 12%. 

Незважаючи на суттєве зменшення політичної джинси, все ж досить високою є кількість медіа, які розміщують матеріали в інтересах власника/-ці або його/її партнерів: на це вказали 7% респондентів опитування.

Водночас зростає і показник кількості медіа, які можуть вижити без джинси. 59% опитаних ІМІ журналістів зазначили, що їхнє медіа може вижити без джинси (для порівняння: у вересні 2020 року таких було 51%). 

На думку експертів Інституту, це може бути пов’язане зі збільшенням кількості грантових програм, які з’явилися в Україні для підтримки медіа після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Цікаво, що 66% опитаних ІМІ медійників вважають, що в медіа не має бути ніякого іншого маркування рекламних матеріалів, окрім як «Реклама» або «На правах реклами». Водночас 16% вважають нормальним маркування «PR», «R», «Партнерський матеріал» тощо. Ще 6% допускають маркування реклами словами «Новини компаній», «Вікно», «Актуально» тощо. І цілих 7% респондентів опитування заявили, що рекламу в медіа не потрібно маркувати ніяк. 

Нагадаємо, джинса — це прихована реклама, яка подається в медіа під виглядом журналістського матеріалу і не позначена як реклама зрозумілим для аудиторії чином. 

Дослідження ІМІ проводилося методом кількісного анонімного онлайн-опитування за простою випадковою вибіркою серед потенційних респондентів — журналістів і редакторів. Усього отримано 151 відповідь від медійників з усіх регіонів України. З них 58% жінок, 42% чоловіків. Максимальна похибка становить 5%. Дослідження проводилося протягом вересня 2023 року. 

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що в українських онлайн-медіа зросла кількість замовних матеріалів. Такого висновку дійшли аналітики Інституту масової інформації, дослідивши публікації у 25 онлайн-медіа, які виходили протягом 11–13 вересня 2023 року.

Крім того, ми писали про те, що моніторинг ІМІ показав: на «Суспільне Новини» відсутня джинса.

Фото: coloradohomerealty.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1182
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду