detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
02.11.2023 12:32
ІМІ: З початку російсько-української війни у 2014 році загинули 75 журналістів
ІМІ: З початку російсько-української війни у 2014 році загинули 75 журналістів
З них 68 загинули після початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року.

Згідно з даними Моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа, який здійснює Інститут масової інформації, з початку російсько-української війни, в період із 2014-го до 2023 року, загинули 75 медійників.

«Із 2014 року війна Росії проти України супроводжується злочинами проти журналістів та знищенням незалежної журналістики на тимчасово окупованих українських територіях, а від повномасштабного вторгнення у 2022 році й на підконтрольній українській владі території. Вбивства, викрадення, погрози, арешти представників ЗМІ — лише невеликий перелік злочинів російських окупантів проти медіа», — прокоментувала Катерина Дячук, керівниця відділу моніторингу свободи слова ІМІ.

Семеро журналістів були вбиті в Україні до повномасштабного вторгнення, в період із 2014-го до 2022 року. Троє з них загинули під час виконання журналістської роботи, четверо — як учасники бойових дій. Всі вони загинули в Донецькій та Луганській областях.

ІМІ нагадує, що у 2014–2015 роках під час виконання професійної діяльності загинули троє медійників — фотокореспондент газети «Сегодня» Сергій Ніколаєв, італійський фотокореспондент Андреа Рокеллі та його російський перекладач Андрій Миронов. Ще четверо медійників загинули на фронті, захищаючи зі зброєю в руках Україну від російської агресії: Віктор ГурнякОлександр ЧерніковДмитро Лабуткін та Олег Задоянчук.

За даними моніторингу ІМІ, 68 журналістів загинули в Україні після початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року. 10 із них загинули під час виконання професійних обов’язків, 58 — як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів чи катувань (з них 45 загинули як учасники бойових дій, 13 — унаслідок російських обстрілів або катувань).

ІМІ зауважує, що не фіксує у своєму моніторингу загибель представників російських пропагандистських ресурсів на окупованих територіях України, оскільки вони ведуть не журналістську діяльність, а інформаційний супровід військової агресії. Окрім того, всі вони потрапляють на територію України в незаконний спосіб. «Саме їхні дії призводять до знищення свободи слова і тиску на реальних медійників, які працюють з дотриманням принципів свободи слова та етичних і професійних стандартів. Пропагандисти мають бути справедливо покарані за свої дії, які призвели до розпалювання війни й масового знищення українських громадян», — наголошує у своєму матеріалі Інститут масової інформації.

Нагадаємо, раніше ми писали, що в контексті повномасштабної війни Росії та скоєних нею злочинів проти України слово «пропаганда» вже не відображає повною мірою того, що насправді зробили і продовжують робити ті, кого називають російськими пропагандистами. На думку директорки Інституту масової інформації Оксани Романюк, слово «пропаганда» необхідно замінити на інший термін — «агресивна пропаганда» або «геноцидна риторика».

За даними щомісячного моніторингу Інституту масової інформації «Барометр свободи слова», у вересні 2023-го в Україні було скоєно 14 злочинів проти свободи слова.

13% опитаних Інститутом масової інформації журналістів зізнались у тому, що їх змушують писати джинсу в медіа, де вони працюють. Це на 5% менше порівняно з аналогічним опитуванням, яке ІМІ проводив у вересні 2020 року. Тоді про те, що вони змушені писати замовні матеріали, заявили 18% респондентів. 

Українські онлайн-медіа стали публікувати більше замовних матеріалів. Такого висновку дійшли аналітики Інституту масової інформації, дослідивши публікації у 25 онлайн-медіа, що виходили протягом 11–13 вересня 2023 року.

Фото: maidanmuseum.org

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY