142 українських ресурси потрапили на Мапу рекомендованих медіа від ДМ та ІМІ

142 українських ресурси потрапили на Мапу рекомендованих медіа від ДМ та ІМІ

18 Вересня 2023
2472

142 українських ресурси потрапили на Мапу рекомендованих медіа від ДМ та ІМІ

2472
Мапа включає 101 онлайн-медіа, 24 радіо та 48 телеканалів у 24 областях України та АР Крим
142 українських ресурси потрапили на Мапу рекомендованих медіа від ДМ та ІМІ
142 українських ресурси потрапили на Мапу рекомендованих медіа від ДМ та ІМІ

142 медіа з усіх регіонів України пройшли незалежну експертну оцінку та були внесені на інтерактивну Мапу рекомендованих медіа. Проєкт ініціювали громадські організації «Інститут масової інформації» та «Детектор медіа» за підтримки міжнародної організації Internews.

Переглянути мапу можна за посиланням. Проєкт буде системно поновлюватися, до участі в мапі зможуть подати заявку всі українські медіа, які матимуть бажання долучитися.

На першому етапі до участі в проєкті подалося понад 200 регіональних медіа. Незалежні медійні експерти та юристи оцінювали регіональні новинні портали, радіо й телеканали за трьома основними блоками критеріїв  прозорість, дотримання професійних стандартів і журналістської етики. Детальніше з методологією оцінки можна ознайомитися за посиланням.

«Мапа рекомендованих медіа — це продовження багаторічної роботи ІМІ та “Детектора медіа” над моніторингами якості інформаціі, яку отримують українські громадяни. ІМІ вже давно публікує “Білі списки” онлайн-медіа. І вони для багатьох стають орієнтиром: яким медіа можна довіряти. На мапі тепер будуть представлені і телекомпанії за результатами моніторингу "Детектора медіа”», — заявила Наталія Лигачова, голова правління ГО «Детектор медіа»: «Розширення експертизи дасть аудиторії більше можливостей для розуміння, звідки варто брати інформацію. Водночас підкреслю, що мапа — не вирок і буде живим організмом. Ми сподіваємось і на підтримку колег, перш за все з регіональних медіа. Виконуйте роботу над помилками, якщо не увійшли до мапи, адже ми її будемо з часом оновлювати. Сигналізуйте, якщо десь ми помилилися або чогось не помітили... Ми відкриті до дискусії, адже головна мета у нас одна — дати нашим співгромадянам повну та точну інформацію про те, що відбувається в Україні та світі. Це особливо важливо під час війни, коли відсутність правдивої інформації може коштувати комусь навіть життя. І навпаки — її наявність може комусь допомогти вижити».

На думку директорки ІМІ Оксани Романюк, «Мапа допоможе захистити і підтримати незалежні медіа в Україні. Медіа впливають на те, як факти розглядаються та обговорюються в суспільстві, сприяють формуванню громадської думки. Тому незалежність і плюралізм медіа є запорукою здорової демократичної системи. Сподіваємося, що ця мапа допоможе і громадянам, які шукатимуть якісні та достовірні джерела інформації».

Мапа включає 101 онлайн-медіа, 24 радіо та 48 телеканалів у 24 областях України та АР Крим:

  • найбільше рекомендованих медіа, розміщених на Мапі, —у Київській області, це 12 національних і 4 регіональні медіа (16);
  • у Харківській області 10 медіа на регіон;
  • по 9 рекомендованих медіа на регіон має Львівська, Івано-Франківська та Донецька області;
  • 7 рекомендованих медіа на регіон має Полтавська область;
  • по 6 рекомендованих медіа на регіон має Волинська, Тернопільська, Кіровоградська та Одеська області;
  • по 5 рекомендованих медіа на регіон має Рівненська, Житомирська, Дніпропетровська, Запорізька та Луганська області;
  • по 4 рекомендованих медіа на регіон має Черкаська, Чернівецька, Чернігівська, Хмельницька та Миколаївська області;
  • по 3 рекомендованих медіа на регіон має Закарпатська, Вінницька, Сумська та Херсонська області;
  • 1 рекомендоване медіа на регіон має АР Крим.

Нагадаємо, Інститут масової інформації двічі на рік моніторить загальноукраїнські онлайн-медіа та складає «Білий список» найбільш якісних.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2472
Читайте також
17.03.2023 09:00
Інститут масової інформації
ГО «Детектор медіа»
5 442
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду