ІМІ: З початку вторгнення в Україну Росія скоїла 536 злочинів проти журналістів і медіа

ІМІ: З початку вторгнення в Україну Росія скоїла 536 злочинів проти журналістів і медіа

24 Вересня 2023
2530
24 Вересня 2023
17:47

ІМІ: З початку вторгнення в Україну Росія скоїла 536 злочинів проти журналістів і медіа

2530
Протягом серпня й вересня країна-агресор обстрілювала журналістів, знищувала редакційні приміщення та чинила на медійників юридичний тиск.
ІМІ: З початку вторгнення в Україну Росія скоїла 536 злочинів проти журналістів і медіа
ІМІ: З початку вторгнення в Україну Росія скоїла 536 злочинів проти журналістів і медіа

За рік і сім місяців з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 536 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. Про це повідомляє Інститут масової інформації, посилаючись на дані свого Моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа.

Протягом серпня–вересня 2023 року ІМІ зафіксував сім порушень свободи слова, які вчинила Росія. Це обстріли журналістів, кіберзлочини, знищення офісу редакції та юридичний тиск.

У серпні та вересні під російські обстріли потрапляли як українські, так й іноземні журналісти. Так, 30 серпня під обстріл потрапила знімальна група «Радіо Свобода», яка працювала на Донеччина. У складі групи були репортерка Євгенія Китаїва, операторка Анна Кудрявцева та водій Володимир Явнюк. Внаслідок обстрілу було пошкоджене авто. Знімальна група не постраждала.

19 вересня у Запорізькій області росіяни дроном-камікадзе атакували знімальну групу шведського телеканалу TV4. Під час нападу було знищено автомобіль, яким пересувалися медійники, та знімальне обладнання. Репортер Йохан Фредрікссон і фотограф Даніель Здолсек не були в автомобілі, коли в нього влучив дрон. Журналісти не зазнали травм. Проте незначні поранення отримав їхній місцевий продюсер Олександр Павлов, а також двоє українських поліцейських, які супроводжували команду TV4 на місце події.

 

19 серпня у Чернігові внаслідок удару російської ракети в приміщення обласного музично-драматичного театру імені Шевченка було зруйновано офіс видання «Челайн». Як розповів ІМІ редактор «Челайну» Павло Солодовник, редакція залишилася без приміщення. Від удару ракети вибуховою хвилею повибивало вікна та двері, обвалилися частини стелі та стін. Було знищено чи пошкоджено журналістське обладнання — ноутбуки, комп’ютери, камери та мікрофони. На щастя, в момент обстрілу нікого зі співробітників в офісі не було, тому з них ніхто не постраждав.

Крім того, у соцмережі Facebook поширювали фейкову статтю журналістки з Чернігова Ірини Синельник, яка співпрацює з інформаційним агентством УНІАН. Матеріал був опублікований на фейковій сторінці агентства. На платформі матеріал поширювали через рекламу. В тексті, підписаному від імені Синельник, йдеться про великі втрати української армії та необхідність домовлятися з російським президентом Володимиром Путіним.

Юридичний тиск із боку Росії зафіксовано щодо української телеведучої Марії Єфросиніної, яку московський суд заочно засудив до семи років ув’язнення у справі «про поширення військових фейків за мотивами політичної ненависті». Суд водночас заборонив українській журналістці адмініструвати сторінки в інтернеті протягом трьох років.

А одного з керівників кримськотатарського телеканалу ATR Айдера Муждабаєва російський суд засудив до шести років позбавлення волі за «публічні заклики до тероризму» і теж заборонив адмініструвати сайти на чотири роки.

Детальніше з моніторингом можна ознайомитися тут.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що з початку повномасштабного вторгнення РФ викрала 17 медійників.

Читайте також:

Фото: Kenny Holston / Flickr 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2530
Читайте також
02.09.2023 14:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
819
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду