Україна оголосила бойкот Парламентській асамблеї ОБСЄ через участь росіян

Україна оголосила бойкот Парламентській асамблеї ОБСЄ через участь росіян

23 Лютого 2023
2600
23 Лютого 2023
11:30

Україна оголосила бойкот Парламентській асамблеї ОБСЄ через участь росіян

2600
Українці з партнерами готують «сюрприз» росіянам під час засідання, а до бойкоту долучилась Литва.
Україна оголосила бойкот Парламентській асамблеї ОБСЄ через участь росіян
Україна оголосила бойкот Парламентській асамблеї ОБСЄ через участь росіян

Українська делегація не братиме участі в зимовій сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ, що відбудеться 23-24 лютого у Відні, на знак протесту проти допуску до неї представників Росії.

Про це повідомила членкиня делегації, народна депутатка Євгенія Кравчук в етері телемарафону ще в неділю, 19 лютого, повідомляє «Європейська правда».

31 січня австрійське видання Der Standard повідомило, що Австрія, на відміну від Великої Британії та Польщі, які торік не видали росіянам візи для участі у засіданнях ПА ОБСЄ, «дозволить в'їзд у країну численним політикам і великій групі російських журналістів» для участі у засіданні ПА ОБСЄ 23-24 лютого у Відні.

При цьому, за інформацією видання, всі заявлені на той час члени делегації з Росії перебувають у санкційних списках Європейського Союзу, зокрема голова делегації Пьотр Толстой та Леонід Слуцький, відомі своїми заявами на підтримку загарбницької війни проти України.

6 лютого Верховна рада України ухвалила постанову, в якій закликала Парламентську асамблею ОБСЄ й парламенти її держав-учасниць не визнавати повноваження делегацій Росії та Білорусі як держав-агресорів.

Рада просить затвердити зміни до Правил процедури ПА ОБСЄ, які б передбачали призупинення повноважень її членів, «які порушують принципи ОБСЄ та вчиняють акт збройної агресії проти іншої держави-учасниці Організації».

Також депутати пропонують бойкотувати росіян і білорусів у статутних органах Парламентської асамблеї ОБСЄ й підтримати звернення Польщі й Литви до Австрії «щодо недопущення представників РФ до участі в черговому Зимовому засіданні ПА ОБСЄ».

У неділю, 19 лютого, учасниця української делегації Євгенія Кравчук заявила, що представництво України бойкотуватиме засідання Парламентської асамблеї ОБСЄ через допущення до нього росіян.

«Ми не будемо брати участі в офіційних заходах Парламентської асамблеї, в жодних. Але ми їдемо до Відня для переговорів з нашими партнерами щодо того, що робити, як вивести із цієї кризи ОБСЄ і принаймні Парламентську асамблею ОБСЄ», — сказала вона.

Крім того, за словами Кравчук, Україна працює разом з партнерами над реформою ПА ОБСЄ, адже ситуація, «коли одна-дві країни можуть блокувати всі рішення, є фактично глухим кутом для будь-якої міжнародної організації».

22 лютого також представники Литви заявили, що бойкотуватимуть зимову сесію Парламентської асамблеї ОБСЄ після того, як Австрія дозволила російським представникам взяти участь у ній.

«Остаточне рішення — не їхати», — заявила у вівторок голова литовської парламентської делегації Вілія Алекнайте-Абрамікене: «Ми прийняли рішення, і ми єдині, як більшість, так і опозиція (в литовському парламенті), і тут немає різних поглядів».

Як пише «ЄП», литовські депутати ще на початку лютого на зустрічі у Вільнюсі запропонували колегам з країн Північної Європи, Балтії та Польщі приєднатися до бойкоту, якщо Росії буде дозволено взяти участь — але безуспішно. Алекнайте-Абрамікене заявила, що представники інших країн засудили участь Росії у засіданні, однак вирішили «боротися з росіянами в одному залі».

Член української делегації, народний депутат Микита Потураєв в етері телемарафону повідомив зранку 23 лютого, що українська делегація при ОБСЄ проводить зустрічі з представництвами різних країн, зокрема членів Європейської народної партії.

Він визнав, що не всі країни погодились спільно з Україною та Литвою бойкотувати засідання ПА, однак заявив, що російську делегацію на засіданні «очікує сюрприз».

За його словами, Росія порушила не те що кожне слово — кожну букву в засновницькому документі ОБСЄ — Гельсінкському акті. Те, що організація не здатна навіть на найменше покарання такої країни, свідчить про її абсолютну безпорадність. «Тоді виникає питання, навіщо нам така організація і навіщо Україні участь у ній», — сказав Потураєв.

Євгенія Кравчук повідомила також у неділю, що українська делегація разом з українською громадою Відня працює над організацією протестів біля території Гофбурґу, де проходитиме засідання ПА ОБСЄ.

Один з організаторів пікету, голова ГО «Мрія» Андрій Каріоті у коментарі Суспільному повідомив 22 лютого, що австрійська поліція відмовила українцям у проведенні пікету біля будівлі Парламентської асамблеї ОБСЄ у Відні. Підставою стало буцімто те, що в той самий час і на тому ж місці проходитимуть проросійські мітинги.

За його словами, організатори вже понад місяць намагалися узгодити проведення 23 лютого пікету із закликом виключити російських депутатів з ПА ОБСЄ. Поліція відмовляла, посилаючись на труднощі з реєстрацією у зв'язку з реєстрацією двох проросійських мітингів на той же час.

«Це спеціально було зроблено, щоб ніхто більше не виступав, але ми перевірили на карті і згідно з законом про збір людей Австрії, 50 метрів має бути дистанція між різними мітингами для того, щоб забезпечити безпеку, і та точка де ми хочемо стояти, вона є далі від двох тих точок», — пояснив Каріоті.

Поліція так і не ухвалила позитивного рішення, однак організатори пікету вирішили зробити одиночний пікет і фотовиставку, що однозначно дозволено законом.

Рішення поліцейських Каріоті пов'язує з тим, що в головному відділенні поліції Відня є люди, які дуже близькі до Росії, або до партії, яка близька до Росії.

Крім того, якраз в цей же день, 24 лютого — на річницю російського вторгнення в Україну, під час засідання ПА ОБСЄ — і в тому ж палацовому комплексі Гофбурґ в центрі Відня, де відбуватиметься засідання, пройде щорічний Віденський академічний бал.

Організовує бал з 2013 року австрійська ультраправа проросійська Партія свободи. На ньому часто збираються представники праворадикальних сил з країн Європи, що викликає критику та протести в самій Австрії.

Зазвичай бал відбувається у третю п'ятницю січня. Андрій Каріоті вважає, що цьогоріч бал «свідомо» був запланований в день Парламентської Асамблеї 24 лютого, в день вторгнення РФ — щоб дати можливість російській делегації «танцювати на кістках».

Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк у коментарі Der Standard висловив побоювання щодо «величезного пропагандистського шоу» з боку Росії, якщо російські політики «танцюватимуть у Гофбурзі в річницю вторгнення в Україну».

Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберґ заявив, що членам російської делегації в ПА ОБСЄ видано візи виключно для участі у зимовій сесії асамблеї, а їхній можливий візит на Бал академіків стане «кричущим порушенням міжнародного права».

Нагадаємо, зимову сесію Парламентської асамблеї ОБСЄ 23-24 лютого у Відні планують провести без участі журналістів

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2600
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду