Суспільне випустить серію документальних фільмів про механізми російської пропаганди

Суспільне випустить серію документальних фільмів про механізми російської пропаганди

31 Січня 2024
1097
31 Січня 2024
20:10

Суспільне випустить серію документальних фільмів про механізми російської пропаганди

1097
Цикл із шести фільмів «Велика російська брехня» ґрунтується на документальних матеріалах, які показують, підтверджують і висвітлюють вплив пропаганди у сферах історії, кіно, літератури, спорту, медіа та мистецтва.
Суспільне випустить серію документальних фільмів про механізми російської пропаганди
Суспільне випустить серію документальних фільмів про механізми російської пропаганди

Суспільне готує проєкт «Велика російська брехня» про те, куди сягають межі російської пропаганди. Цикл із шести документальних фільмів продемонструє тяглість впливу так званої російської «культурної дипломатії», зокрема у сферах історії, кіно, літератури, спорту, медіа та мистецтва. Про це йдеться на сайті Суспільного мовлення.

Про те, яких форм набуває російський вплив у різних галузях, розповіли британський журналіст Пітер Померанцев, іноземний кореспондент The Guardian Люк Гардінґ, письменник, автор посібника НАТО про російську інформаційну війну Кір Джайлз, професор Єльського університету Джейсон Стенлі, літературознавиця та славістка Єва М. Томпсон, письменник Сергій Жадан, шестиразова чемпіонка світу з фехтування Ольга Харлан та інші.

«Цей серіал — не огляд російської дезінформації чи кейсів ІПСО, це успішно робить багато фактчекінгових організацій. Наш фільм — про російські впливи, які часто є менш очевидними, але які працюють вже сотні років. У світі продовжують шукати "хороших" росіян, давати їм майданчики для творчості.

На Каннському фестивалі у 2022 році після недопуску російської делегації у програмі все ж залишили один фільм російського режисера. Його навіть маркували як дисидента. Вийшовши на пресконференцію в Каннах, такий дисидент назвав жахливим, що росіяни гинуть на війні з українцями, і закликав допомагати їхнім бідолашним родинам, які втрачають годувальників», — розповіла авторка сценарію Наталка Пономарів

Нараторкою проєкту «Велика російська брехня» стала науковиця, культурна менеджерка, авторка англомовного блогу «Anna from Ukraine» Анна Данильчук

«Російська брехня дуже швидко трансформується під потреби Кремля. Навіть у межах однієї промови російських політиків — воєнних злочинців можна почути взаємозаперечні тези, але зазомбованому населенню усе здається ок. І так на московських чи пітерських мітингах з'являються ікони зі сталіним. І нікого ж не дивує, як той, хто підривав храми, тепер на іконі з німбом? Сотні разів переписана історія втрачає будь-який сенс, і брехати стає легше», — прокоментувала вона.

Виконавчий продюсер серії фільмів і телеканалу «Суспільне Культура» Лук’ян Галкін вважає її одним із найважливіших проєктів мовника: «Сподіваюсь, цей проєкт зможе працювати як додатковий антидот проти тези “культура поза політикою”, що давно не витримує критики в Україні та за її межами».

Керівницею проєкту зі сторони Суспільного є Альона Голякова. Проєкт на замовлення телеканалу «Суспільне Культура» виготовила команда ФОП Андрія Єрьоміна.

Нагадаємо, нещодавно Суспільне повідомило про роботу над документальним проєктом «Як українці українською заговорили», який вийде навесні цього року.

У фільмі розкажуть про зародження та розвиток мови крізь призму історії України: часів Київської Русі, Литовсько-Руської доби, Козаччини, російської імперії, радянщини та років незалежності. Цей шлях глядачам покаже актор Олексій Гнатковський.

Ілюстрація: Суспільне 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1097
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду