detector.media
31.10.2023 15:39
Український інститут, кіноакадемія та Держкіно закликали не допустити проведення Європейського кінофестивалю в Росії
Український інститут, кіноакадемія та Держкіно закликали не допустити проведення Європейського кінофестивалю в Росії
Раніше з аналогічною заявою виступив Мінкульт.

Український інститут, Українська кіноакадемія та Держкіно відреагували на заяву представництва ЄС в Росії про відновлення Фестивалю європейського кіно в РФ і закликали не допустити проведення фестивалю, передає «УП.Культура».

Український інститут підтримав заклик відмовитися від проведення фестивалю. У своєму зверненні інститут нагадав, що Росія використовує всі можливі сфери впливу для того, щоб проводити дезінформаційні кампанії — зокрема, спорт, культуру та науку. 

«Ми цінуємо усю підтримку наших європейських партнерів та впевнені, що ця допомога є щирою та усвідомленою, а тому вважаємо прикрим непорозумінням поширення повідомлення про відновлення Фестивалю європейського кіно в Росії. 

Ми переконані, що вся європейська спільнота має бути об'єднана та послідовна у боротьбі зі злом, яким сьогодні є країна-терорист. Відновлення культурної співпраці в таких умовах є неприпустимими», — додали в Українському інституті.

Також закликала відмовитися від проведення фестивалю Українська кіноакадемія.

«Проведення міжнародних фестивалів в Росії, тим паче підтримка та організація таких фестивалів представниками інших країн чи міжнародними організаціями, є рівносильним запереченню, применшенню і тривіалізації воєнних злочинів Росії проти України», — відреагували в Українській кіноакадемії.

Державне агентство України з питань кіно заявило, що обурене  проведенням фестивалю. Агентство висловило вдячність усім компаніям, які раніше відгукнулися на заклик бойкотувати російський кінематограф. Серед них кінокомпанії Disney, Warner Bros, Sony Pictures, Paramount Pictures i Universal Pictures, стримінгові сервіси Netflix і HВО та відеохостинг YouTube. А також подякували міжнародним фестивалям, на яких не були представлені російські фільми.

«Незважаючи на всі заклики, ми, на жаль, знову бачимо факти співпраці з росією і тому закликаємо світ припинити будь-яку співпрацю з представниками “російської культури”. Несправедливо говорити, що мистецтво поза політикою, тоді як російські ракети знищують українські театри, кіно та музеї. Допущення до участі на міжнародних фестивалях російських фільмів — це підтримка агресора», — написали в Держкіно.

Також у Держкіно зазначили, що вже звернулися до МЗС, правоохоронних органів України та профільних організацій Європейського Союзу з проханням звернутися до дипломатичних представництв країн, чиї фільми представлені на Фестивалі європейського кіно в Росії. Головна мета — не допустити проведення фестивалю в РФ.

Раніше Міністерство культури та інформаційної політики України вже відреагувало на повідомлення представництва Євросоюзу в РФ про повернення Фестивалю європейського кіно в Росію, заявивши, що вважає це «прикрим непорозумінням». 

Нагадаємо, 27 жовтня стало відомо, що Євросоюз вирішив провести скасований у 2022 році Фестиваль європейського кіно в Росії попри її збройну агресію проти України. 

Посол Євросоюзу в Росії Роланд Ґалгараґ заявив, що навіть у контексті російської війни проти України ЄС хоче показати, що відносини між європейцями та росіянами можуть тривати.

Захід пройде онлайн з 1 по 15 листопада від слоганом «Кіно об’єднує!». У межах програми фестивалю покажуть 21 стрічку з Бельгії, Франції, Німеччини, Іспанії, Італії, Люксембургу, Нідерландів, Чехії, Данії та інших країн ЄС, а також два фільми спільного виробництва російських та європейських кіностудій.

Фото: sage.com

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY