World Press Photo 2024 відмовились виключати з журі росіянку Марію Гельман

World Press Photo 2024 відмовились виключати з журі росіянку Марію Гельман

16 Січня 2024
931
16 Січня 2024
16:10

World Press Photo 2024 відмовились виключати з журі росіянку Марію Гельман

931
Організатори кажуть, що Марію Гельман обрали до членів журі за її професіоналізм та досвід, і запевняють, що довіряють їй та її неупередженості.
World Press Photo 2024 відмовились виключати з журі росіянку Марію Гельман
World Press Photo 2024 відмовились виключати з журі росіянку Марію Гельман

Організатори World Press Photo 2024 не виключатимуть зі складу журі європейської частини конкурсу російську фотографку Марію Гельман. Про це «Суспільному Культура» повідомив директор із комунікацій World Press Photo Ендрю Девіс.

«Її виключення на такій пізній стадії було б і практичною, і моральною проблемою», — сказав Девіс.

Організатори розповіли, що під час вибору членів журі прагнуть дотримуватися балансу між різними характеристиками, як-от: професійна роль (новини, документальні фотографи, редактори тощо), стать, особистий бекґраунд та підхід до фотографії.

«Як і всіх членів журі, Марію Гельман обрали за її професіоналізм та досвід», — кажуть у World Press Photo.

Марію Гельман називають «більш ніж кваліфікованою, щоб бути частиною журі», у своїй роботі вона документує «вразливість, репресії та спільноту ЛГБТК+ в дедалі більш ворожому середовищі».

Попри побоювання Української асоціації професійних фотографів, що участь Гельман у суддівстві «може вплинути на об'єктивність ухвалення рішень під час оцінювання робіт учасників», у World Press Photo переконані, що Гельман підійде до оцінювання «з уважністю та професіоналізмом».

«За всю історію нашого конкурсу членів журі просили оцінювати теми, прямо пов'язані з країнами, які вони представляють. Може ставатися, як цього року, що один член журі або більше походить із країн із репресивними урядами. Ми довіряємо кожному члену журі, зокрема Гельман, і суворому процесу суддівства, що забезпечить продуманий та справедливий вибір переможців», — прокоментував Ендрю Девіс.

Сама Гельман писала у фейсбуку, що «обіцяє бути чесною, неупередженою, вдумливою, відкритою та вкладати якомога більше серця у вибір історій і фотографій».

Крім того, у World Press Photo наголосили, що «повністю поважають ризики та складнощі, з якими стикаються фотографи, котрі документують жорстокі атаки Росії на Україну, а також роботу, яку вони виконують».

Нагадаємо, Українська асоціація професійних фотографів (УАПФ) виступила проти участі представниці Росії Марії Гельман у складі журі конкурсу World Press Photo 2024 та вимагає виключити її із суддів. УАПФ вважає участь Гельман у журі нелогічною і такою, що може вплинути на об’єктивність в оцінюванні робіт учасників. Асоціація нагадала в заяві, що з 2014 року триває неспровокована загарбницька війна Росії проти України, тож участь представниці РФ у журі «викликає масу етичних питань».

Гельман є серед п’яти членів європейської команди суддів, які оцінюватимуть, зокрема, й українських фотографів.

Як повідомляється на сайті премії, Марія Гельман — російська квір-фотографка, візуальна оповідачка і продюсерка. Вона часто досліджує теми ідентичності, травми, вразливості, фокусується на житті та ідеології альтернативних спільнот і різних соціальних груп, які стикаються з дискримінацією. Вона отримала кілька міжнародних нагород, її роботи публікувалися в Time, The Washington Post, Le Monde, Die Zeit, The New York Times тощо.

Щорічний конкурс World Press Photo є відкритим для всіх професійних фотографів, що працюють у сфері фотожурналістики та документалістики. Прийом заявок на конкурс 2024 року вже закрито. Регіональних переможців оголосять 3 квітня.

Фото: Марія Гельман / Anadolu Agency

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
931
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду