Журналіст Богдан Буткевич заявив про фізичні погрози. Йому закинули заклики «вбивати жителів Донбасу»

Журналіст Богдан Буткевич заявив про фізичні погрози. Йому закинули заклики «вбивати жителів Донбасу»

6 Липня 2023
2007

Журналіст Богдан Буткевич заявив про фізичні погрози. Йому закинули заклики «вбивати жителів Донбасу»

2007
Погрожував журналісту користувач закритої онлайн-спільноти, ймовірно, мешканець його району. Він звинуватив Буткевича в нібито закликах «вбивати жителів Донбасу», про що ще в 2014 році на основі змонтованого ролика «повідомляла» російська пропаганда.
Журналіст Богдан Буткевич заявив про фізичні погрози. Йому закинули заклики «вбивати жителів Донбасу»
Журналіст Богдан Буткевич заявив про фізичні погрози. Йому закинули заклики «вбивати жителів Донбасу»

Журналіст «Цензор.Нет» та «Радіо Київ» Богдан Буткевич заявив, що йому погрожували в соцмережах фізичною розправою. Про це Буткевич розповів ІМІ.

За його словами, конфліктна ситуація виникла в групі району «Нью Русанівка», де місцеві мешканці обговорювали небажане будівництво. 

«Я живу у мікрорайоні Русанівка (Київ). Є у нас група “Нью Русанівка”, де обговорюються внутрішньорайонні питання. У нас є конфліктна ситуація з однією особою, яка під виглядом човнової станції хоче забудувати нашу Русанівську косу», — розповів журналіст.

За словами Буткевича, до обговорення під цим постом долучився користувач  під іменем В’ячеслав Грибачев. В обговоренні теми він не підтримував жодну зі сторін — ні мешканців району, ні потенційного забудовника. А почав спілкування з того, що заявив, начебто Буткевич закликав убити півтора мільйона жителів Донбасу.

Після цього, каже Буткевич, він зрозумів, що співрозмовник ідентифікує його як журналіста, і вирішив надати розголосу цій ситуації.

«Слово за слово. Дійшло до того, що він мені пише: “Все, считай последние недели. Я тебя найду!”» — розповів Буткевич.

Він зазначив, що його обурило, що людина із закритим профілем публічно погрожує журналістові. Буткевич планує звернутися до правоохоронців із заявою про погрози.

«Наскільки він жива людина, я не знаю. Може, він — бот, але навряд. Якби це була якась переписка у відкритій спільноті, то я б взагалі увагу не звернув. Але питання у тому, що це була переписка у внутрішньорайонній групі, де малоймовірно, що будуть люди, які у районі не живуть», — додав Буткевич.

ІМІ нагадує, що 31 липня 2014 року російський телеканал LifeNews показав нібито уривок відео з ефіру українського каналу hromadske.tv. На цьому відео український журналіст Богдан Буткевич нібито заявив:

«Донбас — не просто депресивний регіон. Там такий великий комплекс проблем. І головне, що там дика кількість непотрібних людей. Свідомо говорю про це. Якщо брати чисто Донецьку область, то там приблизно 4 мільйони населення та не менше 1,5 мільйонів зайвих людей.

Я хочу сказати, що нам не треба розуміти Донбас. Потрібно розуміти український національний інтерес. Донбас потрібно використовувати як ресурс, мені здається. У мене немає повноцінного рецепту, що потрібно зробити швидко, але головне, що потрібно зробити зараз, як би це жорстоко не звучало, — на Донбасі є певна категорія людей, яких просто потрібно вбити».

Команда Stopfake з’ясувала, що джерелом новин російських каналів став відеоролик під назвою «Богдан Буткевич. Все просто, потрібно вбити 1,5 млн жителів Донбасу», який триває 49 секунд.

За словами фактчекерів, у цьому ролику можна неозброєним оком помітити три монтажні склейки. Це свідчить, що це не цілісний монолог, а чотири різні його уривки, змонтовані докупи.

Вони підмітили, що оригінал цього інтерв’ю триває 24 хвилини. З оригіналу стає зрозуміло, що Буткевич говорив про «непотрібних / зайвих людей» в контексті неефективної економічної структури регіону, в якій ті люди не зможуть знайти собі роботу. А «просто вбити» він пропонував, як він пізніше пояснював, терористів, «з якими неможливо домовитися». Більшості бунтарів на Донбасі він пропонував дати економічну альтернативу.

Нагадаємо, у вересні 2020 року Богдана Буткевича усунули з ефіру психологічного токшоу «Гормон щастя» на «Українському радіо» через мову ворожнечі та нетолерантні висловлювання на особистій сторінці у фейсбуці в анонсі випуску на тему «Криза маскулінності / фемінності».

У листопаді того ж року Буткевич припинив співпрацю з «Українським радіо», а в липні 2021-го запустив новий політично-сатиричний проєкт «Легко шоу» на телеканалі «Київ» та ютуб-каналі видання «Цензор.Нет».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2007
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду