The Insider: Виробник російських ракет «Кинджал» через посередників імпортує комплектовання з Європи

The Insider: Виробник російських ракет «Кинджал» через посередників імпортує комплектовання з Європи

26 Жовтня 2023
1540
26 Жовтня 2023
11:05

The Insider: Виробник російських ракет «Кинджал» через посередників імпортує комплектовання з Європи

1540
Хоча більшість оборонних виробництв РФ потрапили під санкції, цього уникнули їхні підрядники. Таким чином комплектовання для виробництва «Кинджалів» отримують від виробників з Німеччини, Польщі, Британії та інших країн.
The Insider: Виробник російських ракет «Кинджал» через посередників імпортує комплектовання з Європи
The Insider: Виробник російських ракет «Кинджал» через посередників імпортує комплектовання з Європи

Російська корпорація, яка виробляє ракети «Іскандер» та «Кинджал», які широко застосовуються проти України, продовжує отримувати комплектовання з країн Європи за допомогою фірм-посередників, які уникнули західних санкцій. Про це йдеться в розслідуванні журналістів The Insider.

Журналісти відзначають, що після початку повномасштабного вторгнення більшість російських оборонних виробництв потрапила під західні санкції. Однак їхні підрядники досі уникають санкцій, що дає змогу імпортувати необхідні комплектовання з Європи. Зокрема й для підприємств, які випускають найнебезпечнішу з керованих російських ракет «Кинджал», яка широко застосовується у війні з Україною.

Йдеться про корпорацію «Конструкторське бюро машинобудування» (КБМ), яка розташована в Коломні і входить до складу російської державної корпорації «Ростех».

Журналісти з’ясували, що КБМ одержує американські чипи для ракет з Китаю. Їх закуповує московська компанія ТОВ «ЕТС Електронікс», створена у 2021 році, у китайської фірми ETC Electronics Limited.

Інші комплектовання для ракет КБМ отримує з Європи. Наприклад, камери тепла та холоду імпортуються з Польщі через московську компанію ТОВ «Остек-Тест», а токарні верстати для КБМ закуповує в Німеччині ТОВ «KEB-Рус».

Рушничні свердла та інші інструменти виробника Sandvik КБМ отримує за посередництвом російського оборонного підрядника ТОВ «Світ станочника» від фірми IR-Logistik GMBH з Берліна.

Фірма «Радіант-ЕК» імпортує з Німеччини котушки та стрічки для захисного пакування електронних компонентів. Ця фірма постачає КБМ інтегральні мікросхеми та є підрядником Науково-дослідного інституту електронних приладів (НДІЕП), якого називають розробником «мізків» для «Кинджалів».

Ще одна фірма-посередниця закуповує продукцію для КБМ та НДІЕП у виробників з Литви, Латвії, Бельгії та Великої Британії.

Керує Конструкторським бюро машинобудування Сергій Пітіков.

«Після того, як продукція, розроблена його бюро, почала вбивати тисячі мирних жителів України, Пітіков не звільнився. Ймовірно, змиритися з цими подіями йому допомогла непогана зарплата — понад 30 млн рублів на рік», — пишуть журналісти.

Його донька Мая Пітікова, за даними видання, живе неподалік Мальме у Швеції. Будинок та авто, яке вона придбала там, не відповідають її доходам, тож без допомоги родичів, пишуть журналісти, мабуть, не обійшлось.

У розмові з журналістами Пітікова заявила, що «путінський режим веде злочинну, криваву, безглузду війну», але від інших коментарів відмовилася: «Я не готова брати участь у розмові, яка з самого початку спрямована проти мого батька».

Читайте також:

Фото: ракета Х-47М2 «Кинджал» на винищувачі МИГ-31К / вікіпедія

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1540
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду