Більшість українців вважає несвоєчасною заміну герба на монументі  «Батьківщина-мати»

Більшість українців вважає несвоєчасною заміну герба на монументі «Батьківщина-мати»

22 Серпня 2023
2617
22 Серпня 2023
23:33

Більшість українців вважає несвоєчасною заміну герба на монументі «Батьківщина-мати»

2617
На думку громадян, кошти, витрачені на заміну герба, можна було б направити на допомогу армії та постраждалим від війни.
Більшість українців вважає несвоєчасною заміну герба на монументі  «Батьківщина-мати»
Більшість українців вважає несвоєчасною заміну герба на монументі  «Батьківщина-мати»

Більшість українців вважає, що замінити герб на монументі «Батьківщина-мати» можна було б і після війни, а витрачені на це кошти направити на допомогу армії та постраждалим від російської агресії. 

Про це свідчить соцопитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

«Більшість українців (69%) вважають, що замінити герб СРСР на тризуб на монументі "Батьківщина-мати" можна було й пізніше (наприклад, після війни), а наразі доцільніше було б спрямувати ці гроші на допомогу армії та людям, які постраждали від війни. 

Не погодився з цим близько 21% респондентів.  Найбільше згодних із  наведеним твердженням на півдні (76%), дещо менше — на сході України (60%)», — йдеться в дослідженні.

При цьому загалом українці схвально сприйняли цю ініціативу як таку: 67% поставилися до такого рішення позитивно, і лише 16% — негативно, решта — не визначилися зі своїм ставленням або ж їм байдуже. Позитивне ставлення найвище  на заході нашої країни, а також серед  українців молодого та середнього віку.

Фонд демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва

Опитування проведене спільно з соціологічною службою Центру Разумкова за підтримки програми MATRA, що фінансується Посольством Королівства Нідерландів в Україні, з 9 по 15 серпня. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, український тризуб замість демонтованого радянського герба на монументі «Батьківщина-мати» встановили 6 серпня.

Минулого року Міністерство культури та інформаційної політики в застосунку «Дія» провело опитування, щоб з’ясувати, що українці хочуть бачити на щиті столичного монумента «Батьківщина-мати» замість герба СРСР. За даними опитування, 85% тих, хто взяв у ньому участь (а це 780 тисяч людей), хочуть замінити символіку СРСР на державний герб України тризуб. 

У травні цього року тодішній міністр культури Ткаченко повідомив, що підготовчі роботи із заміни радянського герба на тризуб уже розпочалися.

Директор Українського інституту сталевих конструкцій Олександр Шимановський повідомив, що будівельні та монтажні роботи із заміни герба на монументі загалом коштуватимуть приблизно 36 млн грн.

13 липня Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ) видала дозвіл на ремонт щита монумента «Батьківщина-мати» в Києві і заміну на ньому радянського герба на національний.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2617
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду