У Дніпрі відмовилися позбавляти Брежнєва звання «почесного громадянина»

У Дніпрі відмовилися позбавляти Брежнєва звання «почесного громадянина»

14 Вересня 2023
1183
14 Вересня 2023
12:00

У Дніпрі відмовилися позбавляти Брежнєва звання «почесного громадянина»

1183
Міська влада каже, що закон про декомунізацію не поширюється на документи місцевих органів, ухвалені до 1991 року, а законних підстав позбавляти Брежнєва звання немає — він давно помер, сам про це не просив і засудженим не був.
У Дніпрі відмовилися позбавляти Брежнєва звання «почесного громадянина»
У Дніпрі відмовилися позбавляти Брежнєва звання «почесного громадянина»

Міська влада Дніпра відмовилась позбавляти колишнього генерального секретаря ЦК КПРС Леоніда Брежнєва звання почесного громадянина міста. Про це йдеться у відповіді адміністрації міста на відповідну електронну петицію.

Петицію із закликом позбавити Брежнєва звання почесного громадянина Дніпра за законом «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів» опублікували у травні. До 13 вересня її підписала лише 41 особа з трьох тисяч необхідних для розгляду, але влада міста все одно вирішила відповісти.

Міська адміністрація заявила, що 1979 року Брежнєву присвоїли звання «Почесний громадянин міста Дніпропетровська», засноване за рік до цього. 2017-го це звання припинило існувати — його замінили на звання «Почесного громадянина міста Дніпра», а рішення Дніпропетровської міської ради народних депутатів про попереднє звання визнали таким, що втратило чинність.

При цьому, як зазначила міська влада, старого звання можна було позбавити лише у двох випадках: після особистого звернення почесного громадянина або набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього.

В адміністрації зазначили, що Брежнєв помер у 1982 році, а закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів» було прийнято у 2015 році, тому «підстав для позбавлення його звання немає». Крім того, закон не поширюється на документи органів місцевого самоврядування, ухвалені чи видані до 1991 року, йдеться у відповіді влади.

Відзначимо, крім Дніпра, з 1982 року Брежнєв був також почесним громадянином Києва, однак 25 травня 2023 року Київська міськрада позбавила його цього звання.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1183
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду