Адвоката Шарія позбавили ліцензії

Адвоката Шарія позбавили ліцензії

18 Вересня 2022
4218
18 Вересня 2022
11:17

Адвоката Шарія позбавили ліцензії

4218
Валентин Рибін відомий як адвокат обвинувачених у справах Майдану.
Адвоката Шарія позбавили ліцензії
Адвоката Шарія позбавили ліцензії

Валентина Рибіна позбавили права працювати адвокатом. Таке рішення ухвалила кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Тернопільської області 2 вересня, пише Watchers.

Скаргу на Валентина Рибіна 24 травня 2022 року подав Андрій Фортуненко. Під час її розгляду у залі суду не було ні Рибіна, ані самого скаржника. Вже колишній адвокат після початку повномасштабного вторгнення росіян виїхав з України як багатодітний батько.

Приводом для скарги став допис Рибіна у Facebook від 19 березня 2022 року. Як наголосив Фортуненко, цей допис містить вороже ставлення до українських жінок, чиї чоловіки пішли на фронт захищати Україну від агресора. Також, як звернув увагу позивач, у слові «закон» Рибін використав символ «Z», що має нацистську конотацію та став одним із символів російської агресії. Скаржник наполягав, що Рибін вчинив низку порушень, зокрема проігнорував норми адвокатської етики, адже його слова порушують принципи суверенітету та територіальної цілісності України.

Після перевірки члени комісії констатували: формулювання Рибіна у дописі дійсно є ворожими, образливими, нетерпимими та такими, що порушують конституційні засади суверенітету та територіальної цілісності України, а також присягу адвоката та правила адвокатської етики. 

«Притягнути до дисциплінарної відповідальності адвоката Рибіна Валентина Володимировича за вчинення дисциплінарного проступку, кваліфікованого як порушення Присяги адвоката та одноразове грубе порушення Правил адвокатської етики, що підриває авторитет адвокатури України, та накласти на нього дисциплінарне стягнення у вигляді позбавлення права на заняття адвокатською діяльністю», — йдеться в остаточному рішенні комісії.

За даними видання Watchers, наприкінці березня 2022-го Рибін як батько трьох дітей виїхав з України до Іспанії.

1 квітня йому повідомили про підозру у виготовленні та поширенні комуністичної, нацистської символіки, а також пропаганді комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів (ч. 1 ст. 436–2 КК України). 

Серед клієнтів Валентина Рибіна — проросійський блогер Анатолій Шарій. Адвокат став членом забороненої вже партії Шарія та висувався як кандидат на дочасних виборах до Верховної Ради на окрузі в Донецькій області.

Рибін захищав у суді обвинувачених по справах Майдану, зокрема представляв інтереси ексголови СБУ Києва Олександра Щеголєва, був адвокатом «тітушковода» Юрія Крисіна.

У 2020-му Рибін оголосив про створення громадської організації «Беркут» для забезпечення правової допомоги представникам однойменного спецпідрозділу МВС, який був ліквідований у 2014 році. Також Рибін був адвокатом Рафаеля Лусваргі, який у 2014-2015 роках воював на Донбасі проти ЗСУ, бійця розвідуправління РФ Олександра Александрова, якого разом з іншим працівником ГРУ РФ Євгеном Єрофеєвим Голосіївський райсуд Києва визнав винними у скоєнні теракту, унаслідок якого загинув український військовий Вадим Пугачов.

У лютому 2021-го Рибін став адквокатом підозрюваної у державній зраді Вікторії Даскаліци, яка є однією з фігуранток справи про Telegram-канали.

Фото — Watchers

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4218
Читайте також
15.09.2022 18:08
Іра Рябоштан
Вікторія Наместнік
Ксенія Ілюк
Олексій Півторак
Ольга Білоусенко
Орест Сливенко
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду