Україна засудила запорізького пропагандиста-колаборанта Рогова до 15 років за держзраду

Україна засудила запорізького пропагандиста-колаборанта Рогова до 15 років за держзраду

15 Серпня 2023
1447
15 Серпня 2023
17:45

Україна засудила запорізького пропагандиста-колаборанта Рогова до 15 років за держзраду

1447
Рогов має телеграм-канал із сотнею тисяч підписників, де збирає кошти на ворожу армію, допомагав зʼясовувати окупантам місця дислокації українських військових, а раніше володів проросійським сайтом-сміттяркою.
Україна засудила запорізького пропагандиста-колаборанта Рогова до 15 років за держзраду
Україна засудила запорізького пропагандиста-колаборанта Рогова до 15 років за держзраду

Проросійського пропагандиста та представника окупаційної адміністрації Мелітополя Володимира Рогова засудили до 15 років позбавлення волі, визнавши винним у державній зраді й пособництві державі-агресору.

Таке рішення Комунарський районний суд Запоріжжя ухвалив 9 серпня, повідомляє «Судовий репортер».

За версією слідства, Рогов є адміністратором та фактичним власником телеграм-каналу з більш ніж 92 тисячами підписників. На ньому він збирав кошти для придбання ворожим збройним формуванням безпілотних літальних апаратів, про що звітував у телеграмі. Також під постами він зазначав перелік необхідних медичних препаратів, радіостанцій, БпЛА, засобів розвідки, тепловізорів і реквізити для переказу коштів.

Крім того, у період із 26 лютого до 13 березня 2022 року, мешкаючи в окупованому Мелітополі, Рогов погодився допомагати представникам РФ у підривній діяльності проти України. Він отримав завдання зʼясувати місця дислокації українських військових і залучити інших мешканців Запорізької області, які можуть мати такі відомості.

Чоловік, якого вербував Рогов, таємно співпрацював з СБУ. У березні 2022 року Рогов запропонував йому інформувати про пересування та базування військової техніки та українських військовослужбовців. За це обіцяв йому адміністративну посаду після захоплення Запоріжжя.

Свідок під контролем СБУ продовжив спілкування з Роговим. Потім обвинувачений написав, що зі свідком спілкуватиметься представник РФ, який звʼяжеться з ним словами «Здравствуй, товарищ». Далі свідок листувався з незнайомцем у секретному чаті, де повідомлення зникали за певний час, тому він фотографував їх на інший телефон. Під контролем СБУ він надавав інформацію, яка могла зацікавити окупантів.

За даними правоохоронців, обвинувачений усе ще залишається на тимчасово окупованій території. 

Суд визнав Рогова винним у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК) і пособництві державі-агресору у формі добровільного збору та передання матеріальних ресурсів її збройним формуванням  (ст. 111-2 КК). За сукупністю злочинів Рогова засудили до 15 років увʼязнення з конфіскацією майна. Також йому на 15 років забороняється обіймати будь-які посади в органах державної влади.

Нагадаємо, у липні 2022 року запорізький колаборант-пропагандист Володимир Рогов, який веде антиукраїнську діяльність на тимчасово окупованих територіях Запорізької області, потрапив під санкції Європейського Союзу. У жовтні 2022 року Рогов як представник окупаційних адміністрацій потрапив під санкції України.

«Виступав проти української влади та за входження Запорізької області до складу Російської Федерації. Він також сприяв видачі російських паспортів у місті Мелітополь. У цій ролі він відповідає за підтримання або здійснення дій або політики, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України або стабільності чи безпеці в Україні», — йдеться в обґрунтуванні санкцій ЄС проти Рогова.

Задовго до повномасштабного вторгнення Росії в Україну Рогов був власником сайту «День Запорожья». Сайт майже ніколи не давав посилань на першоджерела і крав новини з інших сайтів. Любов до Росії в Рогова також давня: ще 2007 року він почав активну проросійську й антиукраїнську діяльність як пропагандист і політик на території Запорізької області.

Детальніше про Рогова читайте в матеріалі: Володимир Рогов: зрадник і одвічний експерт-брехло

Фото: НВ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1447
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду