СБУ ідентифікувала російського військового, причетного до катувань і вбивств мирних мешканців Київщини

СБУ ідентифікувала російського військового, причетного до катувань і вбивств мирних мешканців Київщини

4 Жовтня 2023
601
4 Жовтня 2023
16:24

СБУ ідентифікувала російського військового, причетного до катувань і вбивств мирних мешканців Київщини

601
У Росії військового нагородили і показали про нього сюжет на каналі «Россия 1». В Україні йому оголосили про підозру в порушенні законів та звичаїв війни.
СБУ ідентифікувала російського військового, причетного до катувань і вбивств мирних мешканців Київщини
СБУ ідентифікувала російського військового, причетного до катувань і вбивств мирних мешканців Київщини

Служба безпеки України повідомила про те, що ідентифікувала особу ще одного російського військового, причетного до катувань та вбивств мирних жителів під час тимчасової окупації Київщини.

Зловмисник — лейтенант Нурсултан Муссагалеєв, командир розвідувального взводу 104-го десантно-штурмового полку 76-ї десантно-штурмової дивізії ЗС РФ (м. Псков).

Після того, як російські війська залишили територію Київщини, вище військово-політичне керівництво РФ нагородило Муссагалеєва зіркою «Героя Росії» та медаллю «За бойові відзнаки», а російські пропагандисти зняли про нього сюжет, який вийшов на телеканалі «Россия 1».

Українські правоохоронці встановили, що 24 лютого 2022 року Муссагалеєв у складі окупаційних угруповань перетнув північний кордон України і прибув до Бучанського району для підготовки до наступу на Київ.

Під час перебування на території громади Муссагалеєв брав участь у «зачистках», метою яких було придушення руху опору та залякування мешканців регіону.

У процесі одного з таких каральних заходів командир російського розвідвзводу наказав своїм підлеглим викрасти 29-річного місцевого жителя, який проїжджав на автомобілі через ворожий блокпост.

Окупанти звинуватили чоловіка в тому, що він нібито допомагає українським військовим будувати фортифікаційні укріплення поблизу Києва. Як «підставу» для цього вони використали знайдені в його мобільному телефоні фото будматеріалів.

Росіяни вивезли чоловіка до лісу поблизу селища Дмитрівка, де тривалий час жорстоко катували, а потім за наказом Муссагалеєва розстріляли і покинули тіло на місці вбивства.

У результаті розслідування цього злочину слідчі СБУ отримали свідчення російського полоненого, який на початку повномасштабного вторгнення Росії перебував у складі підрозділу Муссагалеєва. Росіянин-військовополонений підтвердив факт катувань і розстрілу мешканця Бучанського району.

Також українські правоохоронці встановили особи ще двох підлеглих Муссагалеєва, які брали участь у розстрілі українця. Ними виявились заступник командира взводу окупантів, старший сержант Олексій Колесніков та командир 2-го відділення ворожого підрозділу, сержант Олександр Вісєлков.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Муссагалеєву та двом його спільникам про підозру за ч. 1 ст. 28 та чч. 1, 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене групою осіб).

Наразі зловмисники перебувають на непідконтрольній Україні території, тривають комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності.

Читайте також: 

Нагадаємо, у травні 2022-го ми повідомляли, що СБУ встановила особи майже 900 російських окупантів, які чинили звірства у Київській області, та відкрила окрему гарячу лінію для документування злочинів росіян.

Фото: скриншот

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
601
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду