Команда документального фільму «Квіти України» отримала грант від IDFA Bertha Fund на завершення постпродакшну

Команда документального фільму «Квіти України» отримала грант від IDFA Bertha Fund на завершення постпродакшну

22 Вересня 2023
1089
22 Вересня 2023
10:48

Команда документального фільму «Квіти України» отримала грант від IDFA Bertha Fund на завершення постпродакшну

1089
Сума гранту становить 18 тисяч євро. Творці картини вже пропонують свій проєкт міжнародним кінофестивалям, мріючи про світову прем’єру за океаном.
Команда документального фільму «Квіти України» отримала грант від IDFA Bertha Fund на завершення постпродакшну
Команда документального фільму «Квіти України» отримала грант від IDFA Bertha Fund на завершення постпродакшну

Творці документального фільму «Квіти України» одержали фінансову підтримку в розмірі 18 тисяч євро від нідерландського IDFA Bertha Fund. Про це «Детектор медіа» повідомив продюсер стрічки Гліб Лук’янець.

«Ми отримали підтримку на фільм "Квіти України" від IDFA Bertha Fund. Фінансово це не ключове, але це дуже престижний фонд для документального кіно. Найпрестижніший в Європі», — написав продюсер.

Картина «Квіти України» — це дебют української режисерки Аделіни Борець. Фільм створюють у копродукції України (Gogol Vertigo) та Польщі (Koskino, DI Factory). На старті, у 2021 році, проєкт отримав підтримку від Українського культурного фонду. Згодом виробництво стрічки підтримали Польський інститут кіно, Eurimages, Deutsche Filmakademie, STROOM та ін.

Стрічка розповідає історію літньої киянки Наталії, яка все життя прожила на своїй присадибній ділянці в столиці. Це справжня оаза серед камінних джунглів, де жінка вирощує квіти та розводить кіз. Колись вона боролася з недобросовісними столичними забудовниками, але після повномасштабного вторгнення Росії вистоює у боротьбі зі справжніми окупантами свого маленького королівства свободи.

Нагадаємо, цей фільм — складова мультимедійного проєкту, в межах якого також були створені мистецька книга-альбом і сайт з онлайн-музеєм історії побуту часів незалежності. Проєкт пов’язує в цілісний наратив феномен побутової культури часів незалежності. Дослідження охопило 1991–2021 роки — молодість трьох поколінь: X, Y, Z. Це три десятиліття становлення незалежності й розвитку українського суспільства.

Читайте також:

У коментарі нашій редакції Гліб Лук’янець розповів, на що саме він із колегами має намір витратити отриманий грант, де мріє провести світову прем’єру фільму та як протягом часу, що триває робота над ним, мінялось його особисте бачення суті проєкту.

«Кошти, які ми отримали від IDFA Bertha Fund, підуть на покриття різних потреб: трошки на візуальні ефекти, трошки — на музику, а також на піар, гонорар для режисерки монтажу, придбання деяких необхідних ліцензій», — повідомив продюсер.

Наразі фільм «Квіти України» перебуває на фінальній стадії постпродакшну, команда вже зараз починає розсилати заявки на участь у міжнародних кінофестивалях.

«Фільм є частиною мультимедійного проєкту, який ми розпочали у 2021 році. На відміну від інших складових проєкту (сайту та книги), виробництво саме цієї частини триває найдовше. Три роки від моменту виникнення ідеї фільму до власне його створення — це непоганий результат, я вважаю… Звісно, у своїх мріях ми би хотіли, щоб світова прем’єра відбулась, можливо, і десь за океаном, але якщо це відбудеться у Європі, ми теж будемо задоволені», — сказав продюсер.   

Він також поділився роздумами про те, як мінялось його особисте бачення суті проєкту  протягом років роботи над створенням «Квітів України».

«На початку ми закладали у свою роботу над фільмом ідею показати українцям їх самих. У процесі ми зосередилися на Наталі, нашій головній героїні, представниці покоління іксів. Паралельно в Україні розпочалась повномасштабна війна, в свідомості людей, не лише українців, стались суттєві зміни. Зараз я бачу наш документальний фільм як метафору того, що відбувається в Україні, цієї боротьби за можливість і право жити так, як ти хочеш. Однак ми робимо картину без зайвого пафосу. Ми визначаємо жанр нашої стрічки як “меланхолійна комедія”, оскільки у ній багато гумору», — сказав Гліб.  

Він також додав, що поки команда фільму не знайшла в Україні дистриб’ютора, тож говорити про дату української прем’єри зарано. Однак, за попередніми планами, це може відбутися у другій половині 2024 року.

Фото: кадри з фільму «Квіти України»

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1089
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду