Фільм Ірини Цілик «Я і Фелікс» отримав спеціальну нагороду 53-го кінофестивалю Giffoni в Італії

Фільм Ірини Цілик «Я і Фелікс» отримав спеціальну нагороду 53-го кінофестивалю Giffoni в Італії

31 Липня 2023
807
31 Липня 2023
14:19

Фільм Ірини Цілик «Я і Фелікс» отримав спеціальну нагороду 53-го кінофестивалю Giffoni в Італії

807
Фільми на цьому фестивалі оцінюють італійські підлітки.
Фільм Ірини Цілик «Я і Фелікс» отримав спеціальну нагороду 53-го кінофестивалю Giffoni в Італії
Фільм Ірини Цілик «Я і Фелікс» отримав спеціальну нагороду 53-го кінофестивалю Giffoni в Італії

Художній фільм української режисерки Ірини Цілик «Я і Фелікс» відзначили спеціальною нагородою на 53-му італійському кінофестивалі Giffoni в категорії «Generator +16». Про це повідомило «Суспільне Культура» з посиланням на повідомлення на сайті фестивалю.

Стрічка отримала приз The CGS Award (Social-cultural Cineclubs for Young People) — Percorsi Creativi 2023.

«Фільм переконливо зображує історію покинутості та водночас піклування, пов’язану з чітко визначеними та сформованими ролями чоловіків і жінок в Україні 1990-х років. Спільна пристрасть до класичної музики об'єднує життя головного героя, події якого оповідаються через часові еліпси, і життя Фелікса, колишнього солдата, який страждає на посттравматичний стресовий розлад», — прокоментувало своє рішення журі.

Переможцем у категорії «Generator +16» стала французько-бельгійська кінокартина «Нормальний» (Normal) режисера Олів'є Бабіне, де йдеться про 14-літню Люсі, батько якої страждає на розсіяний склероз. Разом вони розробляють план, щоб змусити служби у справах дітей повірити, що вони живуть цілком нормальним життям.

Найбільший європейський кінофестиваль для дітей та підлітків Giffoni було засновано у 1971 році.

«Враховуючи, що фільми на цьому фестивалі оцінюють приблизно 600 італійських підлітків у кожній категорії, мені ще більше подобається ця відзнака. Наше кіно доволі глядацьке, і це приємно, що його оцінили глядачі ніжного віку», — відреагувала Ірина Цілик у фейсбуці на нагороду.

Стрічка «Я і Фелікс» — це екранізація роману «Хто ти такий?» українського письменника, чоловіка Цілик Артема Чеха, який нині воює на фронті. Над виробництвом фільму працював український продакшн ForeFilms.

Як писав «Детектор медіа», проєкт фільму став переможцем 13-го пітчингу Держкіно, де набрав найбільшу кількість балів.

Книга і фільм розповідають про дорослішання хлопця Тимофія у 90-х, його сім’ю, друзів, перше кохання і стосунки з колишнім контррозвідником Феліксом, який став частиною його родини. Історія розвивається на тлі буремних 90-х та розказана через призму дитячого сприйняття.

Роль Фелікса у фільмі зіграв український письменник Юрій Іздрик. У стрічці також знявся син Ірини Цілик та Артема Чеха Андрій Чередник.

Ірина Цілик — українська кінорежисерка, письменниця. Є авторкою кількох збірок поезії, прози і дитячих видань, кіносценаріїв та ігрового фільму «Я і Фелікс». Лауреатка Національної премії України імені Тараса Шевченка та американського кінофестивалю «Санденс» за найкращу режисерську роботу в категорії світового документального кіно за стрічку «Земля блакитна, ніби апельсин». Членкиня Європейської кіноакадемії та Українського ПЕН.

Нагадаємо, у липні цього року «Детектор медіа» повідомляв, що Ірина Цілик стала амбасадоркою Українського ветеранського фонду.

Фото: кадр із фільму «Я і Фелікс»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
807
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду