Драма «Ґолда» про першу жінку прем'єр-міністра Ізраїлю і Війну Судного дня вийде в Україні наприкінці січня

Драма «Ґолда» про першу жінку прем'єр-міністра Ізраїлю і Війну Судного дня вийде в Україні наприкінці січня

6 Грудня 2023
1584
6 Грудня 2023
14:37

Драма «Ґолда» про першу жінку прем'єр-міністра Ізраїлю і Війну Судного дня вийде в Україні наприкінці січня

1584
Виконавиця головної ролі у стрічці Гелен Міррен з’явилася на прем'єрі «Ґолди», що відбулась на Берлінале, у сукні, прикрашеній брошкою з українським прапором.
Драма «Ґолда» про першу жінку прем'єр-міністра Ізраїлю і Війну Судного дня вийде в Україні наприкінці січня
Драма «Ґолда» про першу жінку прем'єр-міністра Ізраїлю і Війну Судного дня вийде в Україні наприкінці січня

25 січня 2024 року, напередодні Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту, в український кінопрокат вийде фільм ізраїльського кінорежисера Гая Наттіва «Ґолда». Про це «Детектор медіа» дізнався з пресрелізу української компанії Film.ua Distribution, яка здійснює кінотеатральну дистрибуцію та промо стрічки.

«Ґолда» — це біографічна драма про першу жінку прем'єр-міністра Ізраїлю Голду Меїр та її дії під час Війни Судного дня. Йдеться про події 50-річної давнини, коли єгипетські та сирійські війська вдерлися на територію Ізраїлю під час єврейського свята Йом-Кіпур (Судний день). Глядачі мають змогу побачити зворотний бік військово-політичної «кухні» Ізраїлю: як відбувається співпраця політиків з військовими, як ухвалюються доленосні рішення та чому вони є такими, а також як сильні лідери розв’язують питання у глобальному геополітичному контексті. Уродженці Києва Ґолді Меїр на той момент було вже 75 років.

Фільм просякнутий паралелями з нашим сьогоденням: як і українці, ізраїльтяни мають справу з терористами. Ба більше, цими терористами є їхні сусіди. Сирія та Єгипет мали змогу напасти на Ізраїль через великі запаси зброї, виробленої в Радянському Союзі. І таких випадків схожості доволі багато.

Ізраїль був не готовий до Війни Судного дня. Тому в перші дні його армія оборони зазнала величезних втрат. Проте весь час Ґолда лишалася непохитною в переконанні, що боротися проти загарбників ізраїльтяни будуть до кінця, а сама вона не поступиться інтересами держави попри всі політичні сигнали від союзників, які прагнули досягти миру за будь-яку ціну.

Хоча ніхто з радянських лідерів не з’являється в кадрі, СРСР — країна, що стояла за постачанням зброї до Єгипту та Сирії, і до Союзу літав держсекретар Сполучених Штатів Генрі Кіссінджер домовлятися про перемир’я.

Режисер «Ґолди» Гай Наттів має «Оскара» за короткометражний фільм «Шкіра» про колишнього члена групи неонацистів-скінхедів, а для британської акторки Гелен Міррен, яка зіграла Ґолду, вже звично втілювати образи реальних людей. Свої «Оскар», БАФТА і «Золотий глобус» Міррен отримала за роль королеви Єлизавети ІІ.

В інтерв’ю ізраїльському Channel 12 Гелен Міррен зізналася, що до зйомок фільму багато чого не знала про Ґолду, але сказала, що чітко пам’ятає «почуття тріумфу, задоволення та трепету від того, що жінку обрали керувати країною».

Від початку повномасштабного вторгнення Гелен Міррен неодноразово висловлювалась на підтримку України. Акторка прикрасила свою сукню брошкою з українським прапором під час прем’єри фільму «Голда» на Берлінале, а до того — озвучила нарис з історії України, яким починається документальний фільм «Свобода у вогні: боротьба України за свободу» про перші шість місяців великої війни росії проти України.

Також у фільмі можна побачити американського актора Лієва Шрайбера — співзасновника ініціативи BlueCheck Ukraine, яка з перших днів війни втілює гуманітарні проєкти в Україні, та амбасадора ініціативи United24. Він зіграв тодішнього державного секретаря Сполучених Штатів Америки Генрі Кіссінджера.

«Для нас це вже друга стрічка європейського виробництва на гостро соціальну тему — тему людини на війні. У червні ми випустили польську драму “Хто ти, Філіпе?”, яка розповідала про події Другої світової війни, на черзі — “Ґолда”. Завдяки цим картинам ми не лише транслюємо досвід боротьби інших країн, а й сподіваємося надихнути українських глядачів», — зазначила Надія Коротушка, керівниця кінотеатрального напрямку Film.ua Distribution.

На фото — Гелен Міррен і Лієв Шрайбер у фільмі «Ґолда»

Фото: Netflix

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1584
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду